Az Otthon Melege Program családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására meghirdetett 5 milliárd forint keretösszegű alprogramjának Pályázati Útmutatója a beérkezett lakossági és szakmai észrevételek alapján módosul.

Továbbra is az elszámolható költségek 40-45-50-55 százalékára igényelhető támogatás a megvalósítandó fejlesztés összetettségétől függően, az épületek komplex fejlesztését ösztönözve ezzel.

Eddig abban az esetben volt igényelhető az elszámolható költségek 45 százaléka, legfeljebb 1,5 millió forint, ha a pályázó egy energiahatékonysági fejlesztés mellett legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert is kiépít. A módosítás szerint a támogatás akkor is jár, ha a támogatott beruházásban kettő vagy több energiahatékonysági fejlesztést valósítanak meg megújuló energiát hasznosító rendszer kiépítése nélkül. A pályázók segítése érdekében a szükséges csatolandó mellékletek és az elszámoláshoz szükséges dokumentumok egyszerűbbé váltak.

A módosított Pályázati Útmutató a www.kormany.hu és a csaladihaz2016.nfsi.hu oldalon érhető el.

Meghosszabbodik a felkészülési időszak is a minél több sikeres pályázat benyújtása érdekében. Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek a támogatási kérelmeket 2016. augusztus 15-től a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatják be a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton.

Az Otthon Melege Program hatodik alprogramjának célja a családi házak energetikai korszerűsítése és felújítása. A támogatás az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréjére, homlokzatok hőszigetelésére, épületgépészeti rendszerek (pl. kazánok, radiátorok) energia-megtakarítást eredményező cseréjére, felújítására, és az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítására (napelemes rendszerek, napkollektoros rendszerek, biomassza kazánrendszerek kiépítése) fordítható.

Régiónként, az épületszámmal arányosan történik a rendelkezésre álló 5 milliárd forintos keretösszeg elosztása. Az elérhető CO2-megtakarítás figyelembevételével rangsorolják a vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat. Az alprogram keretében kizárólag a hagyományos technológiával 1996 előtt épült és 1995. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező, egy lakásos, legfeljebb 135 m2 fűtött alapterületű, a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában álló és a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott) családi házak energetikai korszerűsítésére nyújtható vissza nem térítendő támogatás. Az igényelhető támogatás maximális összege továbbra is 2,5 millió forint.

A kormány számára alapvető fontosságú, hogy a családokat olyan programokkal támogassa, amelynek köszönhetően a háztartások energiafelhasználása érzékelhető mértékben csökken. Eddig közel 17 milliárd forint keretösszegben biztosított támogatást a 2014 szeptemberében indult Otthon Melege Program, melynek eredményeként mára több mint 85 ezer háztartás energiahatékonysága javult. 

A meghirdetett pályázati konstrukciók célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassák a lakosságot az ország egész területén. A támogatások felhasználásával jelentősen javulhat a lakossági energia-felhasználás hatékonysága, csökkenhet a hazai szén-dioxid-kibocsátás, mindez nagymértékben hozzájárul a hazai klímavédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez.

(forrás: kormany.hu, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály)