Idén több mint 80 milliárd forintot fordít a kormány a bölcsődék és óvodák korszerűsítésére, valamint a férőhelyek számának emelésére.

Erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tárca felügyeletével kiírt pályázatokat ismertető sajtótájékoztatóján számolt be.

Elmondta, hogy a kabinet a gyermekintézmények fejlesztésére központi költségvetésből, illetve uniós forrásokból biztosítja a szükséges fedezetet, a kisgyermeket nevelők munkavállalásának elősegítését, valamint a családok támogatását az utóbbi években számos intézkedéssel segítette. A 3 éves kor alatti gyermekeknek mindössze 17 százaléka számára érhető a napközbeni ellátásának valamely formája. A 3 éves kortól kötelező óvodai nevelés bevezetéséből adódóan pedig szükség van arra, hogy támogassuk azokat a településeket, ahol a férőhelyhiány leküzdésére, illetve az a szolgáltatás  korszerűsítésére szükség van.

Leszögezte, hogy az ellátás színvonalában és a rendelkezésre álló infrastruktúrában is megfigyelhető jelentős területi különbségek teszik indokolttá a fejlesztési források biztosítását. A Nemzetgazdasági Minisztérium a tavalyi évhez hasonlóan, idén is kiírta önkormányzatok részére az óvodai férőhelybővítést szolgáló, 2,5 milliárd forint keretösszegű pályázatát. Az óvodai kapacitást növelő forrásra már benyújthatják a pályázatot a fenntartó önkormányzatok.

Hozzátette, hogy a költségvetési forrás mellett uniós pályázatok is rendelkezésre állnak a célok megvalósításához. A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében 7,9 milliárd, a Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) belül pedig közel 70 milliárd forint áll rendelkezésre a óvodai és bölcsődei beruházások támogatására. Az április 11-én megjelenő VEKOP-felhívás keretében a 3 éves kor alatti gyermekek napközbeni elhelyezését és a 3-6 éves gyerekek óvodai elhelyezését támogatják. A TOP-pályázatokkal a gyermekellátási szolgáltatásokat teszik elérhetővé olyan településeken, ahol kevés a bölcsődei és óvodai férőhely.

Emlékeztetett, hogy a nemzetgazdasági tárca tavaly kiírt óvodai kapacitásbővítést szolgáló pályázata összesen 66 településen több mint 2000 új férőhely kialakítását tette lehetővé. A pályázat kialakítása során figyelmet fordítottak arra is, hogy a megvalósuló beruházásokhoz gazdasági lehetőségeik arányában kelljen hozzájárulniuk az önkormányzatoknak: az állam ennek függvényében állja a költségek minimum 50, de akár a 95 százalékát is. A  most bejelentett több mint 80 milliárd forint értékű pályázati források révén megvalósuló beruházások hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez, további munkahelyek létrejöttéhez és így Magyarország előrejutásához is.

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)