Az idénre tervezett mezőgazdasági pályázatok megjelenése nagyjából 1 hónappal csúszik az ősszel kiadott menetrendhez képest.

Mindez abból a szombaton megjelent interjúból derült ki, amelyet a Magyar Időknek adott a Miniszterelnőkség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Kis Miklós Zsolt..

Elmondta, hogy a mezőgazdasági pályázatok megjelenése csúszik az egyeztetések időigénye miatt. Tájékoztatása szerint legkorábban januárban jelenhetnek meg az állattartó telepek korszerűsítését célzó felhívások,  és az év végére már várhatóak a kertészeti pályázatok.

Hozzátette, hogy az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság bevonja az érintett és megfelelően reprezentatív társadalmi és szakmai szervezeteket is a pályázatok előkészítésének kezdetétől, így biztosítható, hogy csak olyan kiírásokat hirdetnek meg, amelyek tükrözik a szakma véleményét is. Azonban nagyobb időt vesz igénybe a széles körű egyeztetés, emiatt és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások elhúzódása következtében lesznek olyan pályázatok, amelyek a következő év elejére csúsznak át.  Például az állattenyésztőknek szánt támogatások a beígért decemberi megjelenés helyett legkorábban januárban jelenhetnek meg.

Az új támogatási időszakban számos új felhívás jelenik meg az év végéig, köztük azok a programok is, amelyek a nagy munkaerő-igényű ágazatok fejlesztéseit szolgálják.
Többek közt megjelennek a sokak által várt kertészeti pályázatok az eredetileg tervezett időponthoz (november) képest 1 hónap késéssel. Köztük az üvegházak, fóliaházak létesítésére és az ehhez kapcsolódó geotermikus energia hasznosítására, illetve a kertészetek korszerűsítését, és az ültetvénytelepítést szolgáló felhívások.

Az élelmiszeripari beruházásokra fordítható, mintegy 151 milliárd forint értékű pályázat is megjelenik az év végégi. Emellett a védett őshonos állatfajták genetikai és a ritka, illetve veszélyeztetett növényfajták megőrzését célzó kiírás az előkészítés utolsó fázisában van.

(forrás: portfolio.hu)