Kifejezetten környezethatékonysági intézkedésekre vonatkozó pályázatokra az operatív programok közül, a KEHOP-ból  308 milliárd forint-, a TOP-ból 190 milliárd forint-, a GINOP-ból  240 milliárd forint, valamint a a VEKOP-ból  23 milliárd forint fog elérhetővé válni 2020-ig terjedő költségvetési ciklusban.

Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkár ismertette a főbb irányvonalakat a hamarosan megjelenő pályázatokról egy a Magyar Természetvédők Szövetsége által szervezett december 2-i konferencián.

Főként közintézmények épületenergetikai felújítását szolgálják majd a KEHOP és a VEKOP épületenergetikai pályázati felhívásai, de előfordulhat közintézményi fenntartását segítő három szereplős (PPP projekt) beruházási lehetőség is.  A 2007-13-as környezetvédelmi pályázatokhoz képest új elszámolható projektelemre is lehet számítani a hűtéstechnikai fejlesztések formájában.

Ezeket a pályázatokat kiemelt és standard eljárásban fogják kiírni 2017-ig. Valamint a távhő rendszerek korszerűsítése is fő célként jelenik meg. A KEHOP keretein belül még idén megjelenhet felhívás a környezettudatosabb szemlélet és életmód terjesztése témakörben melynek fő célcsoportja a lakosság lesz.

A TOP keretein belül az épületenergetikai korszerűsítést célzó pályázati konstrukciókra főként önkormányzatok pályázhatnak majd. A projektelemek között nem lesz belső költségvetési korlát, így lehet önállóan akár kizárólag ablakcserére vagy gépészeti korszerűsítésre is pályázni, valamint egyaránt támogatott lesz külső és belső építés is. Fontos változás még, hogy a napelemes rendszereknél, az eddig megszokott 700 ezer Ft/kW -ról a maximális 450 ezer Ft/kW-ra csökken a belső maximális fajlagos költségkorlát.

A GINOP keretein belül a fő kedvezményezettek főként KKV-k lesznek, de a hálózatra visszatápláló megújuló rendszerek nem lesznek támogatottak. 2016. májusában várhatóak a pályázatok.

Ismertetették még a Zöldberuházási Rendszer keretén belül kiírt Otthon Melege program sikerét is, a főként társasházak nyílászáróinak cseréjére és gépészeti korszerűsítésére lehetett vissza nem térítendő támogatást igényelni a most záródó hazai költségvetési forrású pályázati lehetőségnél. hasonló pályázati lehetőség várható majd a GINOP 8. intézkedése keretében, akár már 2016. tavaszán, elsősorban vissza térítendő forrásra lehet számítani.