A 2007-2013 közötti uniós programozási időszak a végéhez közeledik.

A Miniszterelnökség áttekintette az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap, valamint az Európai Halászati Alap jogcímrendeleteit, majd döntött a szükséges módosításokról a rendelkezésre álló forrás teljes kihasználása, valamint az ügyfelek sikeres fejlesztései érdekében.

A Magyar Közlöny 2015. évi 186. számában jelentek meg az ügyfelek számára könnyebbséget nyújtó határidő és egyértelműsítő rendelkezések. 

Több támogatási területen is tartalmaz fontos enyhítő intézkedéseket az érintett ügyfelek számára a jogszabály-módosító csomag.

Például az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból támogatott intézkedések monitoring adatszolgáltatási rendje is módosult. 2016. január 25. és 2016. március 4. között elektronikus úton kell leadniuk a szükséges dokumentumokat A gazdálkodóknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal weboldalán.

Fontos változás, hogy 2015. december 31-re változott az Európai Halászati Alap 3. prioritási tengelyén a kollektív intézkedésekkel kapcsolatos támogatásigénylési csomag leadásának határideje.

Azért került sor az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, valamint az Európai Halászati Alapból nyújtandó támogatásokat szabályozó rendeletek módosítására, hogy a fejlesztéseket eredményesen be tudják fejezni és ezt követően még az idén hozzájussanak a támogatásokhoz az érintett ügyfelek.

(forrás: Miniszterelnökség, www.mnvh.eu)