A kistermelői támogatás első részlete egy nap alatt 36 ezer gazdálkodóhoz jutott el, míg az alaptámogatást 105 ezer, a zöldítés után járó összeg előlegét pedig 45 800 gazdálkodónak utalta át a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

Az új agrártámogatási rendszer sikerrel vizsgázott, az idei évre igényelt alaptámogatás előlegéhez a 123 ezer gazdálkodó közül összesen 105 ezren juthattak hozzá a október 16- tól november végéig.

Mindezt Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidék­fejlesztési Hivatal (MVH) elnöke közölte a Magyar Időkkel.

Azok esetében, akik a támogatást még nem kapták kézhez, a jogszerű földhasználati vizsgálat még folyamatban van, vagy az MVH más hivatalok ellenőrzési eredményeire vár.

Vélhetőleg december közepéig megérkezik a szóban forgó összeg az érintett 18 ezer gazdálkodó számlájára, de ők a támogatást már nem előleg, hanem részfizetés formájában kaphatják meg. Erre az Európai Unió december elsejétől ad lehetőséget, a kifizető ügynökség pedig az előlegnél rugalmasabban határozhatja meg az összeget, így előfordulhat, hogy meghaladja majd az előlegek esetében kifizetett teljes összeg hetven százalékát a támogatás első részlete.

A zöldítésre is ugyanez igaz, ahol a számos, szakmai hibával beérkezett támogatási igény ellenére már megkapták az előleget a 123 ezer kérelmezőből 45 800-an. A többiek pedig a támogatás részletéhez a szükséges pontosítások és ellenőrzések lezárultával juthatnak hozzá.

Gyuricza Csaba elmondta, hogy az új jogcím megnehezítette dolgukat, amelyhez új ellenőrzési metódusok is társultak. Egyedülálló az uniós tagállamok közt az, hogy a jogosultak egyharmadát ki tudták fizetni.

Mint mondta, mindez kimagasló eredmény, figyelembe véve, hogy csupán 11 tagállam vállalta az idén indult új agrártámogatási rendszerben, hogy gazdálkodóinak előleget fizet, s ebből a szűk körből is csupán négyben, köztük hazánkkal indult el a zöldítés után járó támogatások előlegfizetése.

Ráadásul hazánk az egyetlen uniós tagország, amely a kifizetéseket egyidejűleg nyolc jogcímben indította el. Megkapták az előlegeket az alaptámogatás, illetve a zöldítés mellett a tehéntartók, a húsmarhás gazdák és a juhtenyésztők is, az idén szintén új elemként megjelenő kistermelői támogatás kifizetését pedig december elsejével indította el a hivatal. Az első nap az 50 500 kistermelő közül mintegy 36 ezren kapták meg a támogatást.

Gyuricza Csaba elmondta, hogy minden jogosultnak az elérhető legkisebb összeget, vagyis 500 eurót utalt át az MVH, annak érdekében, hogy minél többen, minél korábban pénzhez jussanak.  Folyamatban van a pontos összegek meghatározása, így sokaknak újabb összeggel gyarapodhat a bankszámlájuk napokon belül.

Az idén rekordot dönt az MVH,  míg két éve 169 ezer, tavaly pedig 171 ezer esetben utalt át támogatást az év végéig a hivatal, a számláló már meghaladta a 200 ezret idén december első
napjaiban.

(forrás: mvh.gov.hu, Magyar Idők)