Óriási eredmény, hogy nyugalomban és békében sikerült az első éves agrártámogatási rendszert végigfuttatni az új uniós fejlesztési ciklusban, és hogy Magyarország az előlegek kifizetésében élen jár a tagországok között.

Ezt Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke mondta el a Portfolio Agrárszektor 2015 című rendezvényen Siófokon.

A kétnapos konferencia nyitónapján arról beszélt több előadó is, hogy a 2400 milliárd forint áll rendelkezésre agrártámogatásokra 2020-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban, és vidékfejlesztésre 1300 milliárd forint, melyet hatékonyan kell elkölteni.

Gyuricza Csaba felhívta a figyelmet, hogy pályázati dömpingév lesz jövőre. Valamint beszámolt arról is, hogy összesen 120 ezer gazdálkodó igényelt alaptámogatást (a korábbi területalapú támogatás egyik utóda) az idén, akik közül 105 ezernek utalták át az előleget november végéig. A többiek az összeget jellemzően azért nem kaphatták meg még, mert a kérelmük hibás volt, a jogszerű földhasználatuk vizsgálata még tart, vagy valamilyen hivatali ellenőrzés hiányzik a kifizetéshez.

Bízik abban az MVH elnöke, hogy a kifizetések húsvétra teljesen befejeződnek.

(forrás: MTI, MVH)