A fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, Szabó Zsolt arról számolt be, hogy a kormány a jövőben az Otthon Melege Programot a lehetőségek függvényében bővíteni szeretné. 

Hozzátette: „arra biztatunk mindenkit, hogy pályázzanak, éljenek az állami támogatás lehetőségével”.

Az MTI-nek nyilatkozva fejtette ki, hogy egy több éves, a lakossági épületállomány teljes körét lefedő épületenergetikai programsorozatot indított el a kormány. Az eddigi gyakorlathoz hasonlóan a tervezett támogatások a lakások külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréjére, az épületek nyári hő védelmének javítására, a homlokzatok és födémek hőszigetelésére, épületgépészeti felújításokra és a megújuló energiafelhasználás növelésére, mint például napelem, hőszivattyú használhatók majd fel.

2014 szeptemberében indult az Otthon Melege Program és már lezárult az első három alprogramja, azaz a háztartási nagygépek, kazánok és nyílászárók cseréje.

A program ötödik alprogramjának indulását idén május végén jelentette be a tárca. Ezzel a magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek számára kíván lehetőséget biztosítani arra, hogy új automata mosógépet vásárolhassanak csökkentett vételáron, a vissza nem térítendő költségvetési támogatás által.

A társasházak 2015. június 2-án 12 óráig nyújthatták be pályázataikat a komplex energetikai korszerűsítését célzó alprogramra. Nagy volt az érdeklődés 10 milliárd forintos keretösszegű, 50 százalékos támogatási intenzitású pályázat iránt. Összesen több mint 14 ezer lakás energiahatékony felújítását célozzák meg a beérkezett pályázatok. Az előzetes becslések alapján, várhatóan 12 ezer lakás felújítását tudja majd támogatni a program a pályázatok feldolgozását követően.

A minisztérium szükség esetén dönt a régiók közötti források átcsoportosításáról, valamint a nagy számú és pozitív elbírálásban részesült pályázatok esetében a forrásfeltöltésről.

Több mint 25 ezer pályázatot nyújtottak be a háztartási hűtőgépcsere-programra, és a beérkezett pályázatok 96 százaléka részesült eddig támogatásban.

A pályázati kiírás szerint csökkentett vételáron szerezhették be új, energiatakarékos készülékeiket a pályázók. 24 780 pályázat összesen 881 millió 470 ezer forint támogatásban részesült Május végéig, ez pályázatonként átlagosan 35 600 forint támogatást jelent-mondta el Szabó Zsolt.

(forrás: http://www.kormany.hu, MTI)