A tavasszal megalakult kollégium máris kiírta pályázatait.

Az NKA Bizottsága az idei évre 132 millió forintot biztosított a Könnyűzene Kollégiumának. (Fontos, hogy ez az összeg még nem tartalmazza az Artisjus által beszedett és átutalt üres hanghordozói díjak 25 %-át, amely tavaly lényegesen magasabb összegű volt, mint ez a mostani pályázati keret. Erre a forrás jóváírására várhatóan júniusban kerül sor, így a pályázati kiírások ezzel kapcsolatban nyár végén-ősszel várhatók.)

Könnyűzene Kollégiuma pályáztatási elvei, egyes fogalmak definíciók:

A stratégia három fő eleme:
– értékes alkotások létrehozásának támogatása (alkotói támogatás)
– alkotások eljuttatása a közönséghez,  terjesztés (koncert-támogatás)
– alkotások rögzítése, megörökítése (hang- és képfelvétel támogatás)

Könnyűzene Kollégiuma kizárólag könnyűzenei tematikájú (témájú) pályázatok kiírásával foglalkozik. Elsősorban olyan zeneszerzőket, szövegírókat, zenészeket, zenekarokat, énekeseket támogat, akik a több éve, szakmailag magas színvonalú alkotásokat hoznak létre. Emellett támogatja az ismeretterjesztő könnyűzenei koncertek megvalósulását magyarországi oktatási intézményekben, a zene iránti nyitottság és a jövő koncertlátogató közönség számának növelése érdekében, külföldi vendégszerepléseket magyarlakta területeken, külföldi művészek felléptetését kizárólag hazai művész(ek) vendégszereplőjeként, magyarországi könnyűzenei koncertek megvalósulását, magyar zeneszerzők és szövegírók alkotását, hang- és képanyagok készítését, művészeti elismerésekhez való hozzájárulást és a nemzetközi szervezetekben való jelenlétet.

Fontos tényező az elbírálásnál a pályázat színvonala, a tervezett projekt szakmai/művészi értéke, a pályázó hazai és/vagy nemzetközi rangja, elismertsége, az esetleges hazai és nemzetközi forgalmazás várható lehetőségei, a pályázó hangszeres/énekes technikai tudása, a dalszerző műlistája és az adott pályázat egyedisége.

(forrás: nka.hu)