Indul az idei tanyafejlesztési program, amelyre 725 millió forint jut.

Ezt Fazekas Sándor, a földművelésügyi miniszter jelentette be szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy három célterületre pályázhatnak a tanyán élők. A települési és térségi fejlesztések támogatására biztosított keretösszeg 200 millió forint, a tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének mezőgazdasági csekély összegű támogatására pedig 400 millió forint áll rendelkezésre. Emellett 125 millió forintos keretösszeggel a tanyák lakóépületeinek felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre is lehet pályázni.

Felidézte, hogy 2011-ben indult a tanyafejlesztési program, 1440 pályázatot bíráltak el pozitívan öt év alatt, amely mintegy 7,4 milliárd forint támogatást jelentett. Nemzeti forrásból finanszírozzák a tanyafejlesztési programot.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a nyertes pályázatokhoz nyújtható előlegfizetési lehetőség mértékét 75 százalékra emelték, ez 25, illetve 50 százalék volt a korábbi években.

Megjegyezte, hogy a vidékfejlesztési programhoz (VP) igazították a tanyafejlesztési programot, hogy a párhuzamos finanszírozás elkerülhető legyen, ez uniós szabály is. Így például külterületi utak fejlesztésére, útkarbantartó gépek vásárlására, valamint villany-, víz- és szennyvízberuházások támogatására már nem lehet pályázni a tanyafejlesztési programban.

Ismertette, hogy a települési és térségi fejlesztések támogatása körében pályázni lehet például a tanyasi termékek védjegy- és minőségrendszerének bevezetésére, fejlesztésére. Ebben a programban egy-egy pályázó, például helyi önkormányzatok 90 százalékos támogatás mellett – 5 millió forintot kaphat. Szintén lehet pályázni a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére, például kis értékű gépek beszerzésére, képzésre, a pályázható összeg 10 millió forint 90 százalékos támogatás mellett.

A tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének támogatására 3 millió forint pályázható általában 75 százalékos támogatottsággal, de a támogatottsági szint 90 százalékos a 40 év alatti fiatal gazdák számára. Ugyancsak kapható támogatás a tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre, amely maximum 4 millió forint lehet 75 százalékos támogatottsági szinttel.

Elmondta még, hogy várhatóan a jövő hét második felétől a kormany.hu weboldalról tölthetők le a pályázati felhívások, illetve a www.hoi.hu honlapon is elérhetők. A pályázatok benyújtásához az internetes felület a Herman Ottó Intézet honlapján a pályázati felhívások megjelenését követő 30. naptól, várhatóan ez év június első felében nyílik majd meg, így 30 napjuk lesz a pályázóknak a felkészülésre.

(forrás: kormany.hu, MTI)