A Magyar Fejlesztési Bank kedvezményesen elérhető földvásárlási hitelterméket dolgozott a „Földet a Gazdáknak” program keretében.

A Kormány döntésének megfelelően, a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményesen elérhető földvásárlási hitelterméket dolgozott ki a „Földet a Gazdáknak” program keretében a helyben lakó, magyar állampolgárságú, élethivatásszerűen a földműveléssel foglalkozó gazdák számára.

A Kormányzati célok szerint az érintett állami földek megvásárlásához az MFB megbízható, hosszú távra tervezhető, a gazdák számára előnyös pénzügyi finanszírozási lehetőséget nyújt, amelyhez hozzájárul a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja is.

A Kormány célja, hogy megkülönböztetés-mentes módon, egyenlő eséllyel indulhasson minden arra jogosult gazda a vidék megerősítése, a magyar agrárium stratégiai szerepének és versenyképességének növelése, a hazai családi gazdaságokra építő birtokrendszer helyzetének javítása érdekében életre hívott, állami földvásárlási programban.

150 milliárd forint az MFB-NHP Földhitel Hitelprogram keretösszege. Legfeljebb 20 év a hitel futamideje, az első tíz évben fix 1,95% éves kamata, azt követően a hitelprogram az elérhető legmagasabb kamattámogatás mellett folytatódik. 3 millió forint a hitel legkisebb igénybe vehető összege, és a 300 millió forintot nem haladhatja meg ügyfelenként. Egyszerűsített eljárás keretében lehet igényelni a hitelt, és díjmentesen előtörleszthető.

A hitelterméket az MFB a Budapest Bank, mint szerződött közvetítői partner fiókhálózatán keresztül forgalmazza. A Budapest Bank teljes hálózatában elérhető lesz a hitelprogram. Az első árveréseket követően lehet igényelni hitelt.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)