Magyarország és Ausztria mintegy 100 millió eurót (30 milliárd forintot) fordít a határ menti közlekedési infrastruktúra fejlesztésére a következő hét évben.

Erről a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, Magyar Levente számolt be pénteken Sopronban, a fejlesztési tervek bemutatásán.

Hangsúlyozta, hogy elkészültek az előzetes tanulmányok a két évvel ezelőtt kezdődött közös magyar-osztrák munka révén 1,5 millió eurós keretből, amelyek alapján benyújthatják a pályázatokat 2016 tavaszán.

A tervek szerint a két ország között kilenc közúti és két vasúti kapcsolatot újítanak fel. A kilenc közúti fejlesztésből hat határ menti falvakat köt össze, ezen felül rákötnék az osztrák autópálya-hálózatra a 87-es utat Kőszegnél, az M85-ös autóutat pedig Sopronnál.

A vasúti összeköttetések fejlesztéséről elmondta, hogy modernizálnák a vonalakat a Szombathely és az ausztriai Felsőőr (Oberwart) között, valamint Fertőd és Pomogy (Pamhagen).
Elmondta azt is, hogy ezek a határok adminisztratív jellegét a fejlesztések mind csökkentik, amely az Európai Unió egyik célja, nem mellesleg naponta milliók számára könnyítenék meg a mindennapi életet a beruházások.

Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke hangsúlyozta, hogy a a cél, hogy a két ország között olyan értelmes projekteket hozzanak létre, amelyek a turisztikai, a kulturális és a gazdasági fejlődés lehetőségeit hordozzák magukban.

Jelezte, hogy a magyar oldalon 85 százalékban támogatja az EU a fejlesztéseket, osztrák oldalon elérheti az 50 százalékot a támogatás mértéke.

Hozzátette, hogy amikor majd a terveket Brüsszelben prezentálják, el fogják mondani, hogy a két ország között példaértékű az együttműködés.

(forrás: kormany.hu, Külgazdasági és Külügyminisztérium, MTI)