Az Európai Unió felfüggesztette 121 millió euró (mintegy 37,5 milliárd forint) Magyarországnak járó fejlesztési támogatás kifizetését különböző szabálytalanságok miatt.

Erről egy neve elhallgatását kérő uniós forrás tájékoztatta kedden az MTI-t.

Az Európai Bizottság március 23-án a2007-2013-as pénzügyi ciklusban Magyarországnak járó fejlesztési támogatások közül három programot érintő támogatás folyósításának felfüggesztéséről döntött.

Úgy tájékoztatta az MTI-t a neve elhallgatását kérő forrás, hogy 2015 szeptemberében megszakította három uniós finanszírozású program támogatását a bizottság, majd a pénzek kifizetését fel is függesztette 2016. március 23-án. 121 millió euró kifizetését érinti a múlt szerdai döntés.

Az összeg további folyósítását akkor kezdi meg a bizottság, ha a Magyarország a szabálytalanságokat kijavítja, és adott esetben elfogad büntetést (korrekciót) is. Az Európai Bizottság Magyarországot 2015 szeptemberében értesítette arról, hogy a programmal kapcsolatos kifizetéseket megszakítja, mivel a program irányítása körül és ellenőrzési rendszerében szabálytalanságokat találtak az ellenőrzés során. Erről és a szükségeses szabályozások bevezetéséről Magyarországnak levelet küldött a bizottság.

A forrás közölte, hogy Magyarország azonban nem orvosolta ezeket a szabálytalanságokat a rendelkezésére álló hat hónap alatt, aminek az lett a következménye, hogy a kifizetéseket a szerdán felfüggesztette bizottság. Tájékoztatása szerint könnyebb lett volna újraindítani a folyamatban lévő programok támogatását az első, figyelmeztető lépést követően, mint most, a második lépést, vagyis a kifizetések felfüggesztését követően. Ekkor az érintett programot szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá, aminek akár olyan következménye is lehet, hogy az országnak vissza kell fizetnie a támogatás egy részét vagy akár egészét is az uniónak.

Az ügy részleteit ismerő szakértő hangsúlyozta, hogy most a magyar hatóságok feladata, hogy a kért szabályozásokat a bevezessék. Amennyiben teljesülnek azok, a bizottság kész akár azonnal folyósítani a támogatási összeget. Elmondta, hogy három programot érint a múlt szerdai döntés, amelynek részleteiről Magyarország tájékoztatást adott a bizottságnak. Az unió ellenőrizni fogja azok szabályszerűségét. A közlés szerint más, az uniós bizottság függőben lévő kérelmekhez kapcsolódóan Magyarország esetében mintegy 700 millió eurónyi, folyamatban lévő támogatás kifizetését szakította meg vagy függesztette fel. A most felfüggesztett 121 millió eurós fejlesztési forrás is ebbe az összegbe tartozik bele.

(forrás: profitline.hu)