Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), mint irányító hatóság 2014-ben vette át a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programot (TIOP) a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (NFÜ).

Az EMMI az akkori vizsgálatok során számos hibát tárt fel a projektek tervezésében, valamint a projektmenedzsmentben. A leszerződött, több mint 550 milliárd forintnyi projekt többsége el sem tudott indulni, a pályázók 85%-a nem jutott hozzá a forráshoz.

Ezen projektek kapcsán a minisztérium 73 szabálytalansági gyanúbejelentést tett, melyek közel 35 milliárd forintot érintettek. A szakszerűség és a szabályosság érvényesítése érdekében 2014 és 2015 között a 135 élő szerződést 769 alkalommal módosították. 2015 nyarán a Minisztérium sikeres intézkedési csomagjának, innovatív megoldásainak köszönhetően – úgy mint, a retrospektív projektek és a pénzügyi eszköz alkalmazása –, a Bizottság már csak 10-15%-nyi tételre kért intézkedést. Ennek egy részére vonatkozik a hivatalos, az európai szabályokban rögzített eljárási következményként közzétett felfüggesztés. Ez kizárólag a TIOP programra vonatkozik és összesen 36 milliárd forintnyi kifizetés átmeneti visszatartását érinti addig, amíg az adott tagállam meg nem hozza a szükséges intézkedéseket. Az EU Bizottság hivatalos döntését a magyar hatóságok már ismerték, arra időben felkészültek, így egyetlen euró lehívása sem kerül veszélybe vagy válik kétségessé. Az eljárás már folyik, a hivatalos közzététel csak egy mérföldkő, mely egy 2 hónapos tárgyalássorozatot indít meg.
Az eljárás eredményeképpen a TIOP korrekciójának mértéke várhatóan 3 és 8 milliárd forint közé tehető, azonban ez a magyar költségvetés számára nem jelent pénzügyi veszteséget, hiszen a fent említett módszertani megoldásoknak köszönhetően nincs és nem is lesz szükség költségvetési forrásból való pótlásra. Az operatív program végrehajtását a 2007-13-as programozási időszak kifizetéseit érintő felfüggesztés közvetlenül nem érinti, a projektek 2015-ben befejeződtek.

A felfüggesztés és az úgynevezett „Öveges program” között semmilyen összefüggés nem lehetséges, mert az „Öveges program” nem a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) terhére valósult meg.

(forrás: kormany.hu. EMMI Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárság)