A 2007-2014-es uniós támogatások kifizetése október közepére befejeződik. Ezt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában közölte.

Hozzátette, hogy amit azt követően fizet ki a kormány, azt már nem az Európai Bizottság finanszírozza, hanem a magyar költségvetés túlvállalása lesz, ami azért kellett, hogy el lehessen érni a 100 százalékos lehívási szintet.

Elmondta, hogy az előző uniós költségvetési időszakban elindított, összesen 70 ezer fejlesztésből számtalan olyan lehet, amely bedől valamilyen okból.  Az összes támogatás lehívása nem teljesülhetett volna, ha csak azokra a forrásokra szerződött volna a kormány, amiket Brüsszelből kap.

Ebből a 70 ezer támogatott fejlesztésből nincs teljesen lezárva nagyjából még 5 ezer. Mivel ezek utófinanszírozott beruházások, a lezárást követően fizeti ki a megfelelő támogatásokat a kormány a befektetőknek, a kormánynak pedig az Európai Unió.

Közölte, hogy nagyjából 2700 milliárd forint értékben nyílnak meg pályázatok Az idei év végéig a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus 12 ezer milliárd forintos keretének terhére.

(forrás: kormany.hu, MTI)