Az előző uniós költségvetési ciklus Halászati Operatív Programjának eddig fel nem használt kerete terhére mintegy 400 millió forint szabad felhasználású forrásra pályázhatnak, akik édesvíz akvakultúrával foglalkoznak Magyarországon.

Erről Kis Miklós Zsolt, Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára számolt be.

Emlékeztetett, hogy a HOP-ban a 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszakban Magyarország számára 13,7 milliárd forint állt rendelkezésre,amit le is kötöttek Magyarországon. A szeptember 30-i elszámoláskor derült ki, hogy 400 millió forintot nem használtak fel a szóban forgó összegből.

Elmondta, hogy erre a forrásra lehet most pályázni november 20-25. között. A pályázat az ágazat technológiai fejlesztését kívánja segíteni, ezért eszközök és gépek beszerzésére lehet pályázni. Az eszközbeszerzés közbeszerzési értékhatár alatti. Cél, hogy a forrásvesztést megelőzzék ezen a területen.

Közölte, hogy ez év december 31-ig meg kell valósítani a mostani pályázati forrással megvalósított beruházásokat, a kifizetési kérelmeket pedig be kell nyújtani január 5-ig. Mindezt egyeztették a szakmai szervezetekkel, és úgy látják, tarthatóak a szoros határidők.

Jelezte, hogy várhatóan a mostani uniós költségvetési időszakban, a korábbinál mintegy 12 százalékkal több halászati támogatási forrás áll majd rendelkezésre. Ennek összege 15,5 milliárd forint. Már az EU Bizottsága elé terjesztette Magyarország az új, halászati fejlesztést szolgáló magyar programot. Ezt várhatóan elfogadják Brüsszelben még az idén, decemberben. Így elkerülhető ezen a területen a 2014-2015-ös forrásvesztés is.

Elmondta azt is, hogy , október 7-én jelentek meg a Vidékfejlesztési Program első pályázati felhívásai, amelyek az agrár-környezetgazdálkodást és az ökogazdálkodást segítik, a támogatási kérelmeket pedig november 7. és december 7. között lehetett az eddigi szabályok szerint beadni. Most viszont a határidőt december 31-ig meghosszabbítják.

Az MTI kérdésére közölte, hogy 240 milliárd forintot különítettek el ezekre a pályázatokra. Az idén 210 milliárd forintra lehet pályázni. A fennmaradó 30 milliárd forintra pedig 2017-ben lehet majd pályázni.

(forrás: kormany.hu, MTI)