A fiatalok elhelyezkedését 200 milliárd forintos uniós forrással támogatja 2014–2020 között a kormány.

Ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be a Fivosz ünnepi díjátadó gáláján. Megerősítette, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett, legújabb pályázatára már jelentkezhetnek a fiatalok.

Figyelemre méltónak nevezte a Fiatal vállalkozók hetének sikerét. A fővárosi és számos vidéki helyszínen tartott rendezvénysorozat iránti érdeklődés szerinte jelzi, hogy vállalkozás indításához egyre több fiatal érez kedvet és ambíciót. Mint fogalmazott, a továbbra is kormány kiemelt gazdaságpolitikai céljaik közé tartozik a hazai kis- és középvállalkozások támogatása éppúgy, mint a fiatalok boldogulásának elősegítése is.

Hangsúlyozta, hogy a munkahelyek száma az elmúlt öt év alatt több mint 555 ezerrel emelkedett, ezen belül több mint 332 ezerrel emelkedett a hazai verseny-szférában foglalkoztatottak száma. Pozitív fordulat figyelhető meg a fiatalok esetében is, a 2007 óta nem látott szintre csökkent a fiatal munkanélküliek aránya.

Kiemelte, hogy az európai uniós programokon belül is külön figyelmet fordít a kormány a fiatalok elhelyezkedésének és vállalkozóvá válásának támogatására. „Ezért döntött úgy a kormány, hogy a 2014–20 között rendelkezésre álló uniós forrásokból összesen 200 milliárd forint felhasználásával a fiatalok elhelyezkedését segítő programcsomagot valósít meg”

Mint fogalmazott, hogy összesen 180 ezer fiatal részesül támogatásokban az Ifjúsági Garancián belül különböző a vállalkozóvá válás, a bértámogatások, a szakképesítés és a gyakornoki program révén 2020-ig.

Emlékeztetett arra is, hogy bejelentette, hogy elindul a „Fiatalok vállalkozóvá válása” című program a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, amelyre 4 milliárd forint áll rendelkezésre, és vállalkozásának elindításához 965 fiatal kaphat segítséget.

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)