Felkészült az idei egységes támogatási kérelmek befogadására a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), a Földművelésügyi Minisztérium (FM) háttérintézménye, április 7-én nyílik meg az elektronikus felület.

Mindezt Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter közölte sütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Elmondta, hogy a kérelem benyújtásával 170 ezer gazdálkodó juthat hozzá 2016-ban is az agrártámogatások legnagyobb részéhez. Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára hozzátette, hogy az uniós közvetlen támogatások nagyságrendje 2016-ban gyakorlatilag nem változik 2015-höz képest, ez a magyar gazdálkodók számára 1,27 milliárd eurót, mintegy 400 milliárd forintos uniós támogatást jelent.

Fazekas Sándor emlékeztetett, hogy május 15. az egységes kérelem beadásának határideje, mivel azonban ez hétvégére esik, a kérelmek benyújtását szankciómentesen május 17-ig fogadják el.

Utalt arra is, hogy a támogatási rendszer megváltozott az Unió közös agrárpolitikájának (KAP) reformja nyomán, és így a támogatásnál nagyobb súllyal esik latba a környezet- és természetvédelmi szempontok érvényesítése. 2015-ben ezért vezették be a zöldítést, mely a támogatások 30 százalékát teszi ki.

Aláhúzta, hogy arra törekszik az FM és az MVH is, hogy zökkenőmentesen kapják meg a gazdák a támogatást, ezért folyamatos a kapcsolat a gazdálkodókkal, tapasztalataikat, véleményüket beépítik a szabályozásba, így 1 százalék alatti a fellebbezések aránya.

Czerván György arról beszélt, hogy az egyszerűsítés volt a KAP-reform célja, de a kialakított új támogatási rendszer bonyolultabb az előzőnél. Ennek ellenére a bevezetés során jól vizsgázott a magyar agrárirányítás. A múlt év tapasztalatait figyelembe véve módosult a jogi héttér annak érdekében, hogy az idén még kevesebb legyen a hiba a kérelmek beadásánál, továbbá az ellenőrzési folyamat egyszerűbb legyen és felgyorsuljon a támogatások kifizetése.

Kiemelte, hogy sokkal könnyebb lesz a támogatáshoz hozzájutnia a kisgazdaságok egyszerűsített támogatását választó mintegy 50 ezer termelőnek, ugyanis csak annyi a feltétel, hogy az idén legalább akkora területet használjanak, mint tavaly. Felhívta a figyelmet a határidők betartására, valamint a termeléshez kötött támogatások esetében a szükséges mellékletek csatolására is. Szólt arról is, hogy bevezetik az előzetes ellenőrzést, ahol a gazdákat elektronikusan értesítik a hibákról, így azokat ki lehet javítani.

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke elmondta, hogy elvégezte az MVH azokat a feladatokat, amelyek szükségesek voltak az egységes kérem beadási időszakának elindításához. Szankciómentesen lehet beadni az eredeti határidőig a kérelmet, ezt követően a május 18. és június 9. között beadott kérelmekre a támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken. Az eredeti határidőig benyújtott kérelmeket szankciómentesen lehet módosítani május 31-ig. Az egységes kérelem az idei évben 32 jogcímet tartalmaz.

Közölte, hogy június 30. a múlt évi agrártámogatások végkifizetésének határideje. Mintegy 342 milliárd forintot jutattak el idáig a magyar gazdák számára az összesen 400 milliárd forint agrártámogatásból. A gazdálkodók 99 százaléka kapott alaptámogatást, így 123 ezer kérelmezőből már több mint 120 ezer gazdának fizetett támogatást ezen a jogcímen az MVH 178,6 milliárd forint összértékben. A fennmaradó hányadot a gazdálkodók a végkifizetés keretében kapják meg. A zöldítési támogatásra április elejéig 75,8 milliárd forintot utaltak ki, az ügyfelek mintegy 90 százalékának. A kistermelői támogatást a múlt évben több mint 50 ezren választották, mintegy 90 százalékuk már hozzájutott a támogatáshoz, ez összesen 7 milliárd forintot jelent a gazdálkodók számára.

(forrás: kormany.hu, MTI/FM Sajtóiroda)