Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a vidéki és határon túli magyar fesztiválok támogatására az idei költségvetésben külön 250 millió forint összegű keretet hozott létre.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be sajtótájékoztató keretében a vidéki fesztiválok támogatását.

Ezzel egyidejűleg 200 millió forinttal emelte meg a minisztérium a Nemzeti Kulturális Alap fesztiválfinanszírozásra fordítható keretét, így összesen 806 700 000 forint állami támogatásban részesülhetnek a vidéki és határon túli fesztiválok. Az EMMI célja a támogatás növelésével a kulturális decentralizáció és a vidéki művészeti fesztiválélet erősítése.

A keretből 2016-ban plusz forráshoz jut a Zempléni Fesztivál, a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a Jameson Cinefest, a Csángó Fesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Kaposfest, a Savaria Történelmi Karnevál, a Művészetek Völgye (Kapolcs), Kaposvári Gyermekszínház Biennále (Assitej), a Debreceni Deszka Fesztivál, a Mediawave (Komárom), a Vidor Fesztivál, a Summerfest (Százhalombatta), a Soproni Ünnepi Hetek, az Ördögkatlan Fesztivál, a Mohácsi Busójárás, a Kisvárdai Határon Túliak Fesztiválja, a Zsolnay Fesztivál, a Győrkőc, az Ars Sacra, az Országos Táncháztalálkozó, a Gyulai Várszínház, a Szolnoki Tiszavirág, a Székesfehérvári Királyi Napok, a Partiumi Magyar Napok, illetve a Kolozsvári Magyar Napok.

Azt mutatják a tapasztalatok, hogy a 2014 óta történt jelentős forrásbővítések nyomán a kulturális fesztiválokat kiemelt figyelem övezi, Magyarország mára Európai szinten is komoly fesztiválhelyszínnek számít. A kulturális turizmus és az erre épülő iparágak erősítése a kulturális kormányzat közvetett célja a fesztiválok támogatásával.

(forrás: kormany.hu, EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság)