Magyarország a tejtermelők megsegítése érdekében kezdeményezni fogja a közvetlen támogatási előlegek megemelését.

Kiderült az elmúlt hónapok során, hogy ezt a globális méretű tejpiaci problémát nem lehet kezelni a jelenlegi uniós válságkezelési eszközökkel, ezért Magyarország a hétfői, Brüsszelben sorra kerülő agrárminiszteri csúcson a Bizottságtól a támogatási előlegek vonatkozásában konkrét intézkedések megtételét kéri.

További, rendkívüli piaci intézkedésekre van szükség a jelenlegi piaci helyzetben annak érdekében, hogy az európai, így a magyar tejtermelők tömeges kivonulását az ágazatból megakadályozzák, ami a középtávon várható jelentős piaci lehetőségek kihasználását lehetetlenné tenné.

Magyarország kezdeményezni fogja, hogy a Bizottság tegye lehetővé az október közepétől lehetővé váló közvetlen támogatási előlegek mértékének 50%-ról 80%-ra történő emelését.

Többek között ez érintené a tejelő tehenek után kifizetésre kerülő állatalapú támogatást, az egyszerűsített területalapú támogatást (SAPS), és a zöldítési támogatást is.

Magyarország további fontos javaslatokkal is él más tagországokkal együttműködve, úgy mint az intervenciós árak valós termelési költségekhez történő igazítása, az ideiglenes export-támogatás, az export ösztönzése és támogatása, ideértve a rendkívüli promóciós intézkedéseket és az export biztosítás támogatását, a sajt magántárolási támogatás tagállamokra lebontott újranyitása és az utolsó 2014/2015-ös kvótaév termelése alapján beszedett illeték rendkívüli támogatás formájában történő visszaforgatása az ágazatba.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)