A magyar nemzeti örökség része a tanya, nemzeti érdek a fennmaradása és fejlesztése.

Erről A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, V. Németh Zsolt a 77. OMÉK-on megrendezett konferencián beszélt.

Hangsúlyozta, hogy mintegy 6,2 milliárd forint támogatást biztosított a tárca a Tanyafejlesztési Program keretében 2011 óta, ebben az évben pedig 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre.

Kiemelte, hogy a Tanyafejlesztési Program iránt óriási az érdeklődés, idén minden eddiginél több, 1775 pályázat érkezett be, ez a 2013-as adatokhoz képest 75 százalékos emelkedés.

Hozzátette, hogy a Nemzeti Vidékstratégia egyik térségi komplex vidékfejlesztési nemzeti programja a Tanyafejlesztési Program, melynek a tanyai gazdálkodás sajátos értékeinek megmentése, a tanyán élők életszínvonalának növekedése és a gazdálkodási feltételek javítása a célja. A kormány célja, hogy legyen ellátva elektromos árammal minden tanya 2020-ig, illetve könnyen megközelíthető legyen. Nem csak számokban mérhető a Tanyafejlesztési Program, hiszen például a Vidékfejlesztési Programban is konkrétan megjelenik szellemisége.

Elmondta, hogy olyan sajátosság a tanyai életforma, amely nem csupán a magyar, hanem az európai örökég része. Emlékeztetett arra, hogy felmérések szerint, míg külterületen 2001-ben 207 ezer ember élt, közülük tanyán 170 ezren, addig 293 ezerre nőtt a számuk 2011-re, ez a lakosság 5-7 százalékát jelenti az alföldi térségben.

Az eddigi tapasztalatokat értékelve elmondta, hogy a tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére, a tanyagazdaságok fejlesztésére és a külterületi földutak karbantartására fordította a legtöbb tanyafejlesztési támogatást a tárca. Még kiemelte a program legfontosabb eredményei közül az őshonos állat- és növényfajták újbóli termelésbe vonását, a tanyagondnoki szolgálatok megerősítését és a tanyák villamosítását.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a Tanyafejlesztési Programról elmondta, hogy a sikeres pályázókkal várhatóan idén decemberben kötik meg a szerződéseket. 2016. április 30-a a program megvalósítási határideje, a pénzügyi elszámolás pedig 2016. június 30-ig esedékes.

A tanyagazdaságok indító támogatása célterületet övezte a legnagyobb érdeklődés, ahol tizenegyszeres a túligénylés. A pályázók a rendelkezésre álló keretösszeg ötszörösére tartottak igényt a tanyagazdaságok fejlesztésénél.  A korábbi évekhez hasonlóan sikeresnek tekinthető a 2015. évi Tanyafejlesztési Pályázat is, hiszen 4,5-szeres túligénylés volt a pályázati forrásokra.

Kiemelte a Termelő Falu mintaprogramon belül támogatható önkormányzat által biztosított baromfi tartási programot, amely a hátrányos helyzetű kistérségek, falvak öngondoskodását hivatott elősegíteni igazoltan őshonos tenyészállomány kialakításával, folyamatos mentorálás mellett. Emellett a zártkerti fekvésű földrészlet művelési célú revitalizációját szolgáló program ugyanezen mintaprogram alprogramja, amelynek az egykori elhanyagolt területek újjáélesztése, az elaprózódott gyümölcs-parcellák egyesítése a célja. A cél az, hogy idővel a program országos kiterjesztésű legyen, hiszen a tanyákhoz hasonlóan a szőlőhegyek és zártkertek is értéket teremtenek. Összesen 187 millió forint állt rendelkezésre a két alprogramra.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)