Még idén elérhető lesz több mint 900 milliárd forint uniós fejlesztési forrás a mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

Ez az összeg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program (GINOP) 2014-20-as időszakra vonatkozó 2700 milliárd forintos keretösszegének harmada.

Erről Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára tájékoztatta szerdán az MTI-t.

Hozzátette, hogy kiírják az uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát 2017 júliusáig, a versenyképesség javítása, a munkahelyteremtés, a magyar ipar fejlesztése érdekében a teljes keretösszeg rendelkezésre áll majd. Főként a magyar vállalkozások, kutatóhelyek, innovációs műhelyek részesülnek majd a támogatásból.

Kifejtette, hogy eddig 22 felhívás jelent meg a GINOP keretében, amelyek elérhető forráskerete több mint 541 milliárd forint. A tervek szerint még 34 pályázatot hirdetnek 2015 végéig meg csaknem 376 milliárd forint értékben.

Az Éves Fejlesztési Keret (ÉFK) tartalmának megfelelően jelennek meg a felhívások, amelynek jelenleg folyamatban van a módosítása a visszajelzéseket értékelve. A valódi piaci igényeknek megfelelően több esetben is emelt kerettel jelenhetnek meg a GINOP 2015-re tervezett felhívásai.

Emlékeztetett, hogy megközelítőleg 12 ezer milliárd forint uniós fejlesztési forrás érkezik Magyarországra 2014 és 2020 között, amelynek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordítja a kormány.

Beszámolt arról is, hogy jó ütemben haladnak a 2007-2013 közötti korábbi ciklus kifizetései, forrásvesztés nélkül zárható majd le a támogatási időszak és ezzel együtt folyamatos feldolgozás alatt vannak a 2014-2020 közötti konstrukciók keretében beérkező támogatási kérelmek is.

Az új támogatási ciklus kezdete óta összesen 4233 darab támogatási kérelem érkezett 317 milliárd forint támogatási igénnyel, amelyből eddig 737 darab projekt részesült támogató döntésben 70 milliárd forint támogatási összeggel.

(forrás. kormany.hu, MTI)