A Duna Transznacionális Program hivatalosan is elindult, amelyben Magyarországnak kulcsszerep jut.

Erről Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára beszélt az MTI-nek a program szerdai nyitókonferenciája alkalmából.

Hangsúlyozta, hogy a rendkívül sokféle Duna régió szorosabb területi integrációja a Duna-medence 14 országának együttműködésével kidolgozott program célja. A program keretében nemcsak a résztvevő országok hosszú távú fejlesztési koncepcióinak összehangolását végzik el, hanem  több országot érintő közlekedési, energetikai, árvízvédelmi, gazdasági beruházások előkészítését is .

A Duna régión belüli együttműködési és támogatási projektekre, a közös gazdaságfejlesztést, kutatás-fejlesztést, innovációt, intézményi együttműködést ösztönző projektek végrehajtására, valamint a közlekedésfejlesztés és az energiabiztonság, az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással járó gazdasági növekedés felé történő elmozdulás támogatására csaknem 70 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre 2020-ig.

Felidézte, hogy a 14 résztvevő partnerország döntése alapján Magyarországról, a Nemzetgazdasági Minisztériumból történik a Duna Transznacionális Program végrehajtásának koordinációja, a szaktárcánál létrejött a program nemzetközi irányító hatósága és közös titkársága.

A szerdán kezdődött kétnapos konferencián bejelentették a program elfogadását és pályázati felhívást hirdettek ki.

Megjegyezte még, hogy azt várják az országok közötti együttműködéstő, hogy eredményesen kiegészítse az egyéb uniós fejlesztések végrehajtását a Duna régióban a keretprogramok, eszközök, szolgáltatások és konkrét befektetések kidolgozásával, illetve gyakorlati megvalósításával.

(forrás: kormany.hu, MTI)