A szabad vállalkozási zónákban megvalósítható beruházások pályázati kiírásaira az előzetes információk szerint már több mint 10 milliárd forint értékű pályázati igény érkezett be.

Erről a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár, Glattfelder Béla a Szabolcs-a fafeldolgozással foglalkozó Ruzsa Kft. uniós beruházásainak átadásán beszélt.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben  emlékeztetett, hogy összesen kétszer 10 milliárd forintos pályázati forrás nyílt meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent, a mikro-, kis- és középvállalkozások számára elérhető kapacitásbővítési beruházásokra.

A nagy igények miatt további 20 milliárd forinttal megemelik ezt a keretösszeget annak érdekében, hogy az ipar fejlesztéséhez elegendő forrás álljon rendelkezésre ezekben a szabad vállalkozási zónákban, ahol a kormány a legfontosabbnak tartja a gazdaságfejlesztést és munkahelyteremtést.

Ezzel kapcsolatban felidézte Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, a szabad vállalkozási zónák létrehozásáról a kormány 2013-ban Vásárosnaményban megtartott ülésén döntött. A döntés értelmében külön pályázatokat írnak ki ezekre a zónákra, amelyek az ott működő vagy oda betelepülni szándékozó vállalkozások számára az adott zóna specialitásait figyelembe véve nagyobb lehetőséget biztosítanak.

Czomba Sándor hozzátette:
„Ez testet öltött, mert 10 milliárd forint értékben gyakorlatilag kifejezetten a szabad vállalkozási zónákra van pályázat kiírva” .

A csütörtökön megnyílt pályázati lehetőségek szerint a szabad vállalkozási zónákban, 10 milliárd forint keretösszegben megvalósuló kapacitásbővítő fejlesztések esetén felhasználhatóak a források a feldolgozóiparon kívül más ágazatokban, így például a szolgáltatóiparban megvalósuló fejlesztésekre is.

Szintén 10 milliárd forint áll a fejlesztésben, növekedésben érdekelt vállalkozások rendelkezésére a szabad vállalkozási zónán, illetve a Közép-magyarországi régión kívül megvalósuló beruházások esetén.

Czomba Sándor a Ruzsa Kft.-nél megvalósult munkahelyteremtő pályázat kapcsán elmondta, Nyírbátor térségébe 2011 és 2014 között több mint egymilliárd forint érkezett csak ilyen célra és több mint ötszáz új munkahely létesült.

Országosan közel 40 milliárd forintból több mint 24 ezer új munkahely létesült és több mint 30 ezer meglévő munkahely megtartásához is hozzájárultak ezek a munkahelyteremtő pályázatok.

Glattfelder Béla a főleg akácfeldolgozással foglalkozó Ruzsa Kft.-nél megvalósított, összesen 558 millió forint értékű munkahelyteremtő, versenyképességet javító és faipari kapacitásbővítő fejlesztésekre utalva megjegyezte, a Nyírség „aranya” az akác,  képes nagy értéket előállítani ez a növény  ebből a sovány földből. A kormány iparpolitikájának célja, hogy a lehető legnagyobb hozzáadott értékkel lehessen értékesíteni a hazai erőforrásokat,  jelen esetben az akácot, ez a beruházás pedig ebben segít.

Az eseményen elmondta Ruzsa János, a társaság ügyvezetője, az elmúlt két évben három pályázaton összesen közel 307 millió forint vissza nem térítendő uniós és állami támogatásban részesült a jelenleg  52 munkavállalót foglalkoztató kft. Tizenkettőről 49-re nőtt a foglalkoztatottak létszáma egy 148 milliós munkahelyteremtő beruházás keretében, új iroda és szociális épület épült, termelő- és raktárcsarnok létesült a 143 millió forint értékű, versenyképességet javító beruházás révén, valamint technológiai sort, a fafeldolgozáshoz szükséges gépeket és autódarut is vásárolt a cég a legnagyobb értékű, 267 milliós fejlesztés segítségével.

A nyilvános cégadatok szerint az elsősorban exportpiacra termelő, 1994-ben alapított Ruzsa Kft. 1 milliárd 494 millió forintos nettó árbevételt és több mint 50 millió forintos mérleg szerinti eredményt ért el 2014-ben.

(forrás: kormany.hu, MTI)