Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jövőre 34,3 milliárd forintos támogatást nyújt pályázati úton a rehabilitációs foglalkoztatáshoz, az idei összegnél 5,3 milliárd forinttal többet.

Ezt Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár közölte.

Elmondta, hogy már 30 ezernél több megváltozott munkaképességű ember számára tudnak „védett körülmények között” munkát adni az idén. Közülük úgynevezett tranzitfoglalkoztatásban vesznek részt 7 ezernél többen, amelynek a célja az, hogy felkészítés után ki tudjanak lépni a nyílt munkaerőpiacra.

Emlékeztetett arra, hogy a rehabilitációs foglalkoztatás rendszerét a kormány 2012-ben átalakította, és egy új finanszírozási rendszer lépett életbe akkortól. Ebben többféle ösztönzést kapnak arra a munkáltatók, hogy fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztassanak.

Közölte, hogy a valamilyen foglalkoztatási formában részt vevő megváltozott munkaképességű embereknek a száma az elmúlt években csaknem a kétszeresére, 80 ezerre növekedett az új rendszer hatására.

Hangsúlyozta, hogy elkötelezett a kormány abban, hogy  lehetőséget adjon a képességüknek, tehetségüknek megfelelő munkára a fogyatékossággal élő emberek számára a bértámogatásra épülő foglalkoztatással. Ugyanakkor jelezte, hogy előkészítő munka folyik a kormányzatban arról, hogy a finanszírozás és a jogi szabályozás rendszerét hogyan finomítsák tovább.

A sajtótájékoztatón Tapolczai Gergely fideszes parlamenti képviselő közölte, „történelmi jelentőségű” módosító indítványt nyújtottak be a november 1-jén hatályba lépő új közbeszerzési törvényhez, amelynek lényege, hogy mentesül a törvény hatálya alól az uniós értékhatárig a védett munkahelyeken, megváltozott munkaképességű emberek által előállított áruk vagy szolgáltatások beszerzése. Ez azért is jelentős lépés, mert az európai fogyatékosságügyi stratégia célul tűzte ki, hogy 2018-ra elérje a 75 százalékos szintet a fogyatékos személyek foglalkoztatása. Ez az adminisztratív segítség a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató cégeknél gyártott áruk értékesítését nagyban elősegítheti majd.

(forrás: kormany.hu, MTI)