A belügyminiszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter közösen meghirdeti a Magyarországi Falumegújítási Díj 2015 pályázatot, amelynek mottója „nyitottnak lenni”.

A pályázat immár hatodik alkalommal kerül kiírásra. A meghirdetők célja, hogy azokat a települési közösségeket, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat felkutassák, díjazzák és ezzel reflektorfénybe állítsák. A példák bemutatásával, az információk cseréjével a falumegújítást végző községek eredményeit javítani kívánják, el kívánják érni a jó példákkal, hogy mozgalommá szerveződjön a falumegújítás.

Az Európai Falumegújítási Díj pályázati kiírás követelményein alapul ezúttal is a pályázat, amelyet az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség írt ki.

A hazai falufejlesztési tevékenységek elismerése mellett az is célja a magyarországi pályázatnak, hogy kiválassza azt a települést, amely az európai megmérettetésen a leginkább méltó módon képviselheti hazánkat.

A pályázat mottója ösztönözni kíván arra, hogy az újra, az ismeretlenre és a szokatlanra nyitott lélekkel tekintsünk, és abból hasznunk is származzon. Ez nyitottságot jelent az újító ötletekre, jövőképekre és stratégiákra. A mottó a falusi közösségeknek nem utolsósorban azt is üzeni, hogy legyenek nyitottak az együttműködésre, településhatáraikra ne elválasztó vonalként, hanem kapcsolódási pontokként tekintsenek, teremtsék és szilárdítsák meg a településközi szövetségeket, önkormányzati társulásokat.

Pályázatot egy település önkormányzata, vagy települések együttműködő társulása (max. 20.000 lakossal) nyújthat be. Amennyiben az adott település önkormányzata nem kíván pályázni, a pályázatot civil szervezetek is benyújthatják. A Magyarországi Falumegújítási Díj Pályázat korábbi kiírásainak győztesei önálló településként nem nyújthatnak be pályázatot.

A pályázatokat egy nyomtatott példányban és egy DVD példányban kell a BM Önkormányzati Helyettes Államtitkárságára benyújtani (1903 Budapest Pf. 314.). A borítékra kérjük ráírni: „Falumegújítási pályázat 2015”. 

A pályázatok benyújtásának határideje: 2015. november 2.

(forrás: kormany.hu, Belügyminisztérium)