2016. március 9-én került sor Budapesten a Magyar Mikrofinanszírozó Szektor előtt álló finanszírozási lehetőségek című nemzetközi workshop megtartására. A rendezvény az Európai Unió EaSI programjának technikai segítségnyújtási komponensén keresztül valósult meg, szervezői külföldi szervezetek – többek közt a European Microfinance Network és a Frankfurt School –, a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat és konzorciumvezető szervezete, az RVA voltak.

A rendezvény aktualitását az adta, hogy hamarosan elérhetővé válnak az EU által támogatott új mikrohitelezési konstrukciók, de még kérdéses, hogy a régebbi közvetítői kör hogy tud ebben szerepet vállalni. A non-profit mikrofinanszírozó szervezetek (helyi vállalkozásfejlesztési alapítványok) Magyarországon több évtizedes múlttal rendelkeznek, nagy hatékonysággal tudják elérni célközönségüket, a mikro- és kisvállalkozókat, és számos jó gyakorlatot tudnak felmutatni helyi és EU-s mikrohitel-alapok kezelése terén. Egyértelmű ezek alapján, hogy az új EU-s ciklusban is szeretnének bekapcsolódni a források közvetítésébe.

Ennek megfelelően a rendezvény fő célja az Európai Bizottság új eszközeiről, és a hazai lehetőségekről való tájékoztatás volt, és a nagy számban megjelent résztvevők is főként non-profit mikrofinanszírozókat, valamint a pénzügyi Zrt-ket képviseltek.

Az elhangzott előadások és a kötetlenebb szakmai párbeszéd során kirajzolódott: a non-profit mikrofinanszírozásra továbbra is nagy szükség lesz, hiszen olyan speciális célcsoportot tudnak megszólítani, mely a bankok számára nem számít célközönségnek, de a helyi gazdasági életben fontos szerepet tölt be. Egyes szektorokban, mint pl. a mezőgazdaság, halmozottabban találunk ilyen életképes mikrovállalkozásokat, melyek növekedési esélyét csak a non-profit mikrofinanszírozás képes biztosítani.

A első workshop előadói voltak:

  • Cornelia Andrei – az Európai Bizottság Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának munkatársa
  • Silke Mueffelmann – EaSI Technical Assistance csoportvezetője
  • Stefan Oberbichler – befektetési igazgató (Európai Befektetési Alap)
  • Szabó Krisztina Júlia – Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság osztályvezetője
  • Dr Nyikos Györgyi – Magyar Fejlesztési Bank igazgatója
  • Bencze Szilvia – Mezőgazdasági Minisztérium pénzügyi referense
  • Simó Balázs – főosztályvezető (Magyar Fejlesztési Központ)
  • Kovács Dávid – Carion Zrt vezérigazgatója
  • Jorge Ramirez Puerto – Európai Mikrofinanszírozási Hálózat ügyvezetője

Részletek, képgaléria és az előadások anyagai az alábbi oldalon érhetőek el:
http://event.hmn.hu/index.php/hu/osszefoglalo/