A július elsején induló mosógépcsere-programra 12 ezer pályázatot vár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a rendelkezésre álló két hét alatt.

Minderről Szabó Zsolt, a tárca fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára számolt be kedden az M1 aktuális csatornán. Elmondta azt is, hogy egyre több üzlet vesz részt a programban, már 120 bolt csatlakozott az ország egész területén.

Pályázni azoknak a belföldi természetes magánszemélyeknek van lehetőségük, akik rendelkeznek lakcímmel, és ezt igazolni is tudják. Ingyenes a pályázás. A kormany.hu honlapon, vagy az mgcs-2015.nfsi.hu honlapon van lehetőség a pályázat kitöltésére és benyújtására.. A pályázáskor meg kell adni a régi és az új mosógép típusát, ebből a gép automatikusan kiszámolja az energiafogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátás megtakarítást.

Mivel a gyártók folyamatosan töltik fel az adatbázist, így ha valaki olyan mosógépet szeretne, mely még nem szerepel a listán, ha jelzi a tárcának, felkerülhet az oldalra.

Pályázni szinte minden típusú mosógépre lehet, attól függetlenül, hogy a régi milyen, a lényeg, hogy az új készülékkel energiamegtakarítást érjenek el. A nyertes pályázók támogatási kötvényt kapnak, ezt kell vinniük a boltba, hogy kedvezményesen megvehessék az új készüléket.

Amennyiben elérik a keretet, igyekeznek bevonni további forrásokat, valamint átcsoportosíthatóak a régiók közt is a források, ha úgy látják, kevesen pályáznak egyes régiókban.

A beérkezés sorrendjében kerülnek feldolgozásra a pályázatok, és emailben kapnak értesítést a nyertesek. Hivatalosan erre 120 nap van, de a gyakorlatban 30-50 napon belül ki tudják küldeni az értesítéseket, a hűtőgépcsere-program tapasztalatai szerint.

A mosógépcsere pályázat során egy megerősített, többszintes adatbázissal dolgoznak. A technikán változtattak, és csökkenti a pályázati oldal terheltségét az is, hogy időben eltolva indul a pályázás az egyes régiókban.

(MTI)