Összesen 22 milliárd forint támogatáshoz jutnak a 2007-2013-as uniós ciklus forrásainak teljes mértékű felhasználását is ösztönző, áprilisban újranyitott tanyabusz pályázat nyertesei.

Szerdán a témában tartott sajtótájékoztatón számolt be Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a vidéki alapszolgáltatások fejlesztését célzó jogcímrendelet eredményeiről.

A Miniszterelnökség a nagy érdeklődésre tekintettel, úgy döntött, hogy megemeli a pályázati felhívásban eredetileg szereplő 15 milliárd forintos keretösszeget, összesen 22 milliárd forintot is meghaladó támogatási összeg kifizetése várható a két célterületen, mintegy 2600 pályázó részére. Így várhatóan eléri a 65 milliárd forintot a vidéki alapszolgáltatások fejlesztését szolgáló intézkedések esetében a kifizetett támogatások nagysága a teljes 2007-2013-as ciklusban.

A támogatás célja, hogy a szolgáltatáshiányos településeken, településrészeken a különböző alapszolgáltatások körének fejlesztését és bővítését ösztönözze. A rendelkezésre álló forráskeretből 100 százalékban támogatható új gépjárművek és ahhoz kapcsolódó kiegészítő eszközök beszerzése.

Az első célterületen új és már meglévő falu- és tanyagondnoki szolgáltatás fejlesztéséhez, a második célterület keretében egyéb kistérségi közlekedési szolgáltatás fejlesztésére szociális, bűnmegelőzési és közösségi szolgáltatás ellátásához kapcsolódó fejlesztések támogathatók.

Ügyfelenként legfeljebb nettó 5 millió, 8 millió, illetve 10 millió forint lehet az egyes kategóriáktól függően a maximálisan igényelhető nettó támogatás összege.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a pályázók május 7-től kezdődően nyújthatták a támogatási kérelmeket. Egyszerűsített pontozás, illetve megfeszített munkavégzés mentén történt az elbírálás, a kérelmek rendkívül gyors ügyintézését ezzel is segítve.

A nyertes pályázók július első napjaiban vehetik kézhez a támogatási határozatokat, amelyek alapján 2015. október 16-ig lesz lehetőségük a fejlesztések megvalósítására, és legkésőbb 2015. október 30-ig a kifizetési kérelmeik benyújtására.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)