A Nemzeti Várprogramot a kormány elfogadta. Ennek keretében a következő években országszerte 31 vár teljes vagy részleges felújítása történik meg.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kedden Budapesten számolt be a Nemzeti Várprogram elfogadásáról.

A program összköltsége 25 milliárd forint. A fő célja pedig a tartósan állami tulajdonú műemléki állomány fejlesztése és a természeti és kulturális örökség védelme.

L. Simon László kiemelte:
„Azért is fontos ez a program, mert a magyar műemlékállomány olyan részéhez fogunk hozzányúlni, amelynek felújításával, funkciói újragondolásával kapcsolatos átfogó program az elmúlt években nem létezett”.

31 kulturális és természeti örökségi helyszín újulhat meg a program keretében, ezen belül komplex fejlesztés valósul meg 17 helyszínen a 2015-2020 közötti időszakban.

Az uniós és állami forrásból finanszírozott várprogram első üteme jövőre kezdődik. Erre 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre, melyből a diósgyőri, az egri, a kisvárdai és a sümegi vár fejlesztése valósul meg. 

A második ütem 2017-ben indul. Erre több, mint 12 milliárd forint van, melyből  a szigetvári, a gyulai, a cseszneki, a tatai és a visegrádi vár, valamint a mosonmagyaróvári Óvári vár, a dobai Somlói vár, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, a szerencsi Rákóczi-vár, Csókakő vára és a várpalotai Thury-vár újulhat meg, valamint elvégzik a helyreállított várgesztesi és simontornyai vár korszerűsítését is.

A tervek szerint 2017 végén, 2018 elején indul a harmadik ütem, ennek költségvetése 8,5 milliárd forint.  A keretében további 14 helyszínen: Ónod, Sirok, Esztergom, Nógrád, Szigliget és Hollókő várainál, valamint a regéci várnál, a sárospataki Rákóczi-várnál, a szögligeti Szádvárnál, Drégelypalánkon Drégely váránál, a kereki Fejérkő váránál, a sárvári Nádasdy-várnál, a döbröntei Szarvaskő váránál, továbbá Gyulakeszin Csobánc váránál valósulnak meg állagmegóvási, rekonstrukciós, illetve turisztikai fejlesztési munkálatok.

(forrás: kormany.hu, MTI)