A megyeszékhelyeknek 25 milliárd forint többlettámogatást is belefoglalhat az Országgyűlés mai ülésén az idei költségvetés kedden elfogadni tervezett módosításába, amely a migrációs válsággal összefüggésben a rendkívüli előirányzatok keretét 60 milliárd forinttal megemelné.

Az ülésnapon a kedden elfogadni tervezett javaslatokat is tárgyalják utoljára, de az idei költségvetés azon módosítását is, amely 60 milliárd forinttal megemelné a rendkívüli kormányzati intézkedések keretét is ekkor önthetik végleges formába.

A kormány indoklása szerint azért van erre szükség, mert szinte teljesen kimerült az eredetileg 100 milliárd forintos keret, részben a migránsválság kezelésére fordított 30 milliárd forint miatt.
Továbbá a büdzsé módosítása tartalmazza a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 47,2 milliárd forintos hitelének átvállalását is. Emellett 25 milliárd forintos többlettámogatást kaphat a Modern Városok Program a költségvetési bizottság módosító javaslatának mai elfogadása esetén.

Csütörtökig ülésezik az Országgyűlés ezen a héten, a második ülésnapon a képviselők a 2015-ös költségvetés módosítása mellett országgyűlési határozatba foglalhatják véleményüket az európai parlamenti és tanácsi rendelettervezetről, amely lehetővé tenné a menedékkérők szétosztását kvóták szerint a tagállamok között.

Megszavazhatják még a tavalyi költségvetés zárszámadásának elfogadása mellett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2016-os büdzséjét, emellett jóváhagyhatják a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökei, valamint a legfőbb ügyész 2014-es beszámolóit.

(forrás: profitline.hu)