Többek között az önkormányzatok pályázati lehetőségeiről és a lehetséges pályázati forrásokról is hallhattak a polgármesterek és jegyzők szakmai tanácskozásának második napján.

Dr. Lengyel Györgyi az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkárának előadása nyitotta meg a szakmai tanácskozás második napját. Az egykori alpolgármester, volt kormánymegbízott asszony az önkormányzatok által végzett tevékenységet méltatva az oktatás, felvázolta a szociális ügyek és az egészségügy területeit az önkormányzati szektor szemszögéből.

Ezt követően Dr. Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára az önkormányzatok 2014-2020-as európai uniós pályázati lehetőségeiről beszélt a jelenlévő települési vezetőknek.

Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára, a területi operatív programok 2014-2020-as uniós programozási időszakban címmel tartott előadást a polgármesteri és jegyzői tanácskozás végén. Elmondta, hogy a beadott pályázatok közül a fontos prioritásokat a Nemzetgazdasági Minisztérium a megyei önkormányzattal közösen határozza meg az elkövetkezendő programozási időszakban. Csak akkor születhet döntés, ha a korábban meghatározott megyei fejlesztési célokkal megegyeznek a kitűzött célok.

Móring József Attila országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a témához kapcsolódó felszólalásában kiemelte, hogy háttérbe szorul az úgynevezett kijáróemberek szerepe az új rendszerben, Somogy megye további fejlődése a közös cél. 

Ezt követően a kérdések-válaszok után Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott zárógondolatai követték a kétnapos tanácskozást.

(forrás: kormany.hu, Somogy Megyei Kormányhivatal)