A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében rendelkezésre álló forrásból a prototípusfejlesztésre és a forgalomba hozatalra húszmilliárd forint fordítható.

Pénteken tették közzé az erről szóló pályázatot. Ezt a pályázati felhívás megjelenését követően Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára közölte az MTI-vel.

Elmondta, hogy a felhívás célja, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások jelentős szellemi értéket tartalmazó, műszaki, technológiai fejlesztéseihez kiszámítható forrást nyújtson. A fejlesztések két, piaci alapon nehezen finanszírozható fázisára koncentrál a pályázati kiírás, vagyis a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) házon belüli prototípusfejlesztésére és az ezek eredményeként létrejövő innovatív termékek, szolgáltatások és eljárások forgalomba hozatalára.

A támogatások révén a tudományos eredményekből piacképes termékek és szolgáltatások jönnek létre, melyek a kkv-k versenyképességének, innovációs tevékenységének fokozásához hozzájárulnak.

A pályázat támogatja a prototípusfejlesztést, tesztelést és a termék végső tulajdonságainak kialakítását, illetve piacra vitelét és azt megalapozó tevékenységeket. A pályázat keretein belül kötelező a prototípus elkészítése, emellett lehet pályázni piacra vitelre is,  de kizárólag nem lehet csak az utóbbira.

Hozzátette, hogy kizárólag olyan projektek támogathatóak, melyek technológiai fejlesztést valósítanak meg vagy ahhoz kapcsolódnak; jelentős újdonságot és szellemi hozzáadott értéket tartalmaznak; üzletileg hasznosíthatóak; valamint kizárólag új (vagy alapvetően átdolgozott) termékek, szolgáltatások és eljárások prototípusfejlesztését vagy prototípusfejlesztését és piacra vitelét célozzák. 10 millió forint és 130 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a pályázatot benyújtó mikro-, kis- és középvállalkozások. 

(forrás: profitline.hu, MTI)