Az Európai Unióban Magyarország az első olyan tagállam, ahol át fogja lépni a 100 százalékot az uniós támogatások kifizetése.

Erről Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárszámolt be csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, mivel utólagosan hívhatók le a támogatások, azaz a nyertes pályázat megvalósulása után, így azt jelzi a magas kifizetési szint, hogy képes teljesíteni a vállalásokat Magyarország, emiatt pedig a magyar kormány kéréseit várhatóan sokkal komolyabban mérlegeli az Európai Bizottság.

Véleménye szerint Magyarország az első helyre kerülhet a 2014-2020-as költségvetési ciklusban is a források hatékony lehívását tekintve. Felidézte, hogy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési programot két nappal ezelőtt fogadták el, mely által a mezőgazdasági nagyvállalkozók helyett a kis- és közepes családi birtokoknak 1300 milliárd forint jut.

Úgy vélte, hogy uniós támogatások segítségével kezelhető, a vidéki települések kiürülése, mely a régió összes országát érintő probléma is. A helyzet megoldására biztosítani kell a helyi egzisztenciát, kiszámíthatóan fenntartható és elfogadhatóan fizető munkahelyeket kell teremteni, az államnak pedig a közszolgáltatásokban, így például kórházi ellátásban azonos minőséget kell nyújtania vidéken és Budapesten.

(forrás: kormany.hu, MTI)