A Magyar Fejlesztési Központ 66 nyitott pályázattal indít magyar nyelvű honlapot a több 1000 milliárdos európai pályázati források hatékonyabb felhasználásáért.

Ezt Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, a központ vezetője jelentette be 2015. július 28-án, Budapesten.

Az unióban elsőként mindenki számára elérhető a www.palyazatokmagyarul.eu. A közvetlen uniós forrásokra pályázni kívánóknak felhasználóbarát internetes felületen nyújt naprakész tájékoztatást.

Kiss Antal kifejtette, hogy Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára a magyar kormány a budapesti székhelyű, brüsszeli képviselettel is rendelkező Magyar Fejlesztési Központot fél évvel ezelőtt hozta létre, azzal a céllal, hogy segítse a magyar pályázókat országhatáron innen és túl a közvetett támogatások mellett az ún. közvetlen uniós kifizetésű források elnyerésében is.

A 2014-2020 közötti ciklusban évente több mint félezer pályázatban több mint 130 milliárd euró értékű közvetlen forrás nyílik meg. Főként a kutatás-fejlesztés, az innováció, az oktatás, a közlekedés, a környezetvédelem-klímapolitika és az energetika területein hasznosulhatnak az állami szervek, háttérintézmények, civil szervezetek, alapítványok, cégek és önkormányzatok által elnyerhető támogatások. Döntően konzorciálisak a pályázatok, több országból származó résztvevők összefogásával is elnyerhetők.

További hatvan-hetven pályázat feldolgozása várható az év végéig a www.palyazatokmagyarul.eu honlapon. A közvetlen források területén a tagállamok között egyedülállónak számító internetes platformmal egy időben elindul a www.nyeromagyarok.eu oldal is, amely a már megvalósult, sikeres pályázati történeteket képekkel illusztrálva mutatja be.

Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének kommunikációs vezetője hangsúlyozta, hogy a soknyelvűséget és az átláthatóságot erősíti a kezdeményezés, és nagyban hozzájárul. hogy minél több színvonalas és sikeres magyar nyelvű pályázat szülessen.

Tovább növelhető a Duna régió társadalmi és gazdasági kohéziója a közvetlen uniós források felhasználásában érvényesülő partnerségi szemlélettel. Az Európában élő teljes magyar nemzeti közösség további fejlődését szolgálhatják a határon átnyúló projektek. Emellett a térségben katalizátorszerepet tölthet be Magyarország, Szlovákiával, Romániával, Horvátországgal együttműködve, a felzárkózó Szerbiát és Ukrajnát segítve.

A hazai köz-, verseny- és civil szféra szereplői egyaránt forráshoz juthatnak a 17 féle uniós szakpolitikai program pályázataiból.

(forrás: kormany.hu, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)