Azok a gazdák, akik támogatásban részesülnek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból új, környezetbarát, energiahatékony kertészeti gépek beszerzésére várhatóan már a héten értesítést kapnak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH).

Az intézkedés keretében  a Miniszterelnökség több mint 1800 kérelmet támogat, mintegy 18 milliárd forint értékben.

A kertészeti ágazat technológiai színvonalának javítását tűzte ki célul az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészeti gépek beszerzéséhez a 2015. évben nyújtandó támogatás. A gazdák körében óriási sikere volt.

Több mint 1700-an nyújtották be igényüket kis értékű kertészeti gépekre, és közel 300-an pályáztak nagy értékű gépekre. A maximálisan elszámolható összeg 35 millió forint volt kis értékű gépek esetében, és 140 millió forint nagy értékű gépek beszerzésénél.

Most induló és korábban alakult vállalkozások is pályázhattak a kis értékű gépek beszerzésére, míg csak működő vállalkozások nagy értékű gépekre.  35-45 százalék között változik a támogatás mértéke. Közel 10-10 milliárd forint volt a beérkezett igény mind a kis értékű, mind pedig a nagy értékű gépek esetében. 

Több mint 1800 kérelmet támogat a Miniszterelnökségen működő Irányító Hatóság. Ennek összértéke a kiíráskor tervezett 10 milliárd forinttal szemben meghaladja 18 milliárd forintot.

Az MVH a pályázatok elbírálását az megfeszített munkavégzés mentén végezte, a támogatási döntések postázását meg is kezdte július 27-én, ezzel is segítve a gazdálkodókat, hogy a fejlesztéseik befejezésére elegendő idő álljon rendelkezésükre.

Meghosszabbodott a megvalósítási határidő és a kifizetési kérelem benyújtási határideje is a Miniszterelnökség múlt heti rendeletmódosításának köszönhetően. Egységesen 2015. október 15. napjára változtak az időpontok.

A  vidékfejlesztés területén a kis- és közepes – főként családi – gazdaságok támogatására nagy hangsúlyt fektet a kormány, mivel jelentős munkahelyteremtő és munkahelymegtartó képességgel rendelkeznek ezek a vállalkozások.

2015. június 30-ig teljesült az idén lezáruló, 2007-2013-as EU-s vidékfejlesztési ciklus kifizetéseinek már több mint 90 százaléka, és év végéig megtörténik a fennmaradó rész kifizetése. A  kertészeti gépek beszerzésére kiírt pályázat is többek között ezen célhoz járul hozzá.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)