„Magyarország egyik legnagyobb kincsét azok a tehetséges gyermekek, fiatalok adják, akik szárnyalni képesek, ha megkapják a személyes figyelmet és szakszerű, egyedi támogatást”

Ezt Novák Katalin, a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár a Nemzeti Tehetség Program pályázatainak kiírása kapcsán mondta. Valamint kifejtette, hogy „az állam feladata, hogy a jó civil kezdeményezéseket felkarolja, a tehetségeket kiemelten támogassa, és ehhez kapcsolódóan hosszú távú, stabil támogató rendszert építsen fel.”

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 42 pályázati kiírást hirdetett meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2015–2016. évi cselekvési programja alapján. A fiatalok képességük kibontakoztatásához és hasznosulásához tehetségük jellegének és szintjének megfelelő segítséget kapnak a Nemzeti Tehetség Program pályázatainak keretében.

2,8 milliárd forint a  Nemzeti Tehetség Program 2015. évi pályázatainak keretösszege, amely a tavalyi évben erre a célra biztosított összegnek kétszerese, és a 2013-as keretnek több mint háromszorosa. A személyi jövedelemadókból erre a célra felajánlott egy százalékok képezik a program forrásának alapját, melyet az összegyűlt adóbefizetésekkel egyenlő összeggel egészít ki a kormány.

Az Országgyűlés 2008-ban ötpárti konszenzussal fogadta el a Nemzeti Tehetség Programot. Húszéves időkeretben, kétéves cselekvési programok végrehajtásával valósulnak meg a program célkitűzései. Eddig 6 139 projekt nyert támogatást 2009-2014 között, melyek összege közel 6,8 milliárd forint volt. Összesen 1 362 927 (évente 300-350 ezer) rátermett fiatal vehetett részt tehetsége kibontakoztatását segítő programokban a támogatásokból.

2015. szeptember 11 a nyílt pályázatok beadási határideje:.

(forrás: kormany.hu. EMMI, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)