A Magyar Fejlesztési Bank által közvetített visszatérítendő EU-s forrásokat és a bank saját hiteltermékeit 3 budapesti és 397 vidéki helyszínen igényelhetik a vállalkozások a jövőben.

A vállalkozások számára elérhető források arányát a kormány jelentősen megemelte Széchenyi2020 EU-s fejlesztési programban. A gazdaság fejlesztésére több pénz jut, azonban ezzel párhuzamosan átalakultak a felhasználási szabályok is.

Egyre több olyan fejlesztést támogat az állam, amelyben kiegészítve a vállalkozások önerejét megjelennek a visszatérítendő források is a vissza nem térítendő támogatások mellett. az MFB végzi a visszatérítendő források kezelését, és az ebben résztvevő partnereket közbeszerzés keretében választja ki az ősz folyamán.

A Magyar Fejlesztési Bank a visszatérítendő támogatások elosztásának új rendszerében 400 úgynevezett MFB Pontot hoz létre a hazai hitelintézeti rendszer meglévő fiókhálózatán, és azzal a közvetítői rendszerrel, ami az előző uniós ciklusban működött szakít.

Az új modellben a pályázókkal az MFB saját maga szerződik majd, és saját kockázatára finanszíroz, míg a kihelyezéshez kapcsolódó részfeladatokat, valamint a kihelyezett állományok ellenőrzését és kezelését segítő egyes résztevékenységeket a kiválasztott partnerek végzik az MFB számára.

Ütemezetten kerülnek kialakításra az MFB Pontok, a megyeszékhelyektől a kisebb települések felé haladva elérhetőek lesznek az ország teljes területén, a visszatérítendő támogatások szétosztásához minden korábbinál nagyobb lefedettséget biztosítva.

A támogatásigénylés eddigi logikáját megfordítja az új rendszer, mivel testre szabott ajánlatot tudnak tenni a kis családi vállalkozásoktól kezdve a közepes nagyságú cégekig a vállalkozókat és fejlesztési igényeiket ismerő helyi szereplők. Átláthatóbb, egyszerűbb, gyorsabb lesz a forráshoz jutás folyamata.

A vállalkozásoknak jelentős pénzügyi segítséget jelent, hogy a finanszírozás költségeinek meghatározó részét uniós forrásból, nem pedig az ügyfélkamatból fedezik, amelynek köszönhetően történelmi mélypontra süllyed a pénzügyi eszközök kamata.

A  pénzügyi tanácsadás mellett hitelprogramokra kiterjedő szolgáltatásokat is kaphatnak a vállalkozások a vállalkozások az MFB Pontokon. Az MFB elérhetővé teszi számukra lényegében teljes pénzügyi termékkínálatát is.  Az MFB saját ponthálózatán belül az érdeklődők számáraz új banki termékek a jövőben szinte azonnal, egy időben, azonos színvonalon és egységes szabályok szerint válnak elérhetővé.

A Kormány korábban már bejelentett döntése szerint a Széchenyi2020 összes pályázata megjelenik 2017. június 30-ig. A gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés céljait nagy mértékben segítheti a visszatérítendő források teljes körű elérhetősége és egyszerűsített adminisztrációja.

A kormány célja, hogy a vállalkozások számára mintegy 1000 milliárd forint forrást közvetítsen az EU-s támogatásokkal együtt a Magyar Fejlesztési Bank a következő 7 évben, ezzel is javítva az ország gazdasági szereplőinek versenyképességét.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)