Az Európai Bizottság 500 millió eurós intézkedéscsomagot jelentett be az uniós mezőgazdasági miniszterek hétfői rendkívüli ülésén, amely a tej- és a sertéságazat megsegítését célozza.

A tervek szerint tagállamokra lebontott a csomag, célzott támogatási borítékokat tartalmaz majd, amelyet a tejágazatban a tagállamok döntése alapján oszthatnának szét. Emellett a Bizottság a sovány tejpor, a sajt és a sertéshús esetében új magántárolási konstrukciót vezetne be.

A promóciós intézkedésekre rendelkezésre álló források megnövelésétől ugyancsak a helyzet javulását reméli a Bizottság. A tervezett intézkedések közé többek között magyar kérésre került be, hogy tagállamoknak a közvetlen kifizetések előlegeit 50% helyett 70%-os mértékben nyílik lehetősége a kifizetni a gazdáknak. Ehhez kapcsolódóan október 16-tól.a 75% helyett 85% előleg fizethető a területalapon kifizetett vidékfejlesztési támogatásoknál. Mindemellett az export előmozdítása érdekében segíthet az ágazatnak a nem vám jellegű akadályok további lebontása és új, harmadik országbeli piacok keresése is.

Az intervenciós ár megemelését több tagállam, köztük Magyarország is kérte, azonban a Bizottság elzárkózott ettől, helyette a magántárolási rendszer erősítését támogatja.

A bizottsági javaslatot általánosságban üdvözölte a magyar delegációt vezető Dr. Nagy István miniszter-helyettes, de kiemelte, hogy tisztázni kell számos részletkérdést. A delegációvezető szerint megalapozott döntés nem hozható addig, amíg az 500 millió eurós keretösszeg tagállamok és intézkedések közötti felosztását nem ismerjük. A tagállamoknak biztosítandó pénzösszegek meghatározása mellett az elosztási kritériumok részletszabályait is ki kell dolgozni, mellyel a Bizottság egyelőre adós maradt.

A tagállamok nyomásának engedve az ülés végén bejelentette a Bizottság, hogy a részletszabályokat még a hét folyamán kidolgozza, amelyeket szeptember 15-én vitatnak majd meg a mezőgazdasági miniszterek a luxemburgi informális tanácsülésen.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)