Kovács Szilvia ötletgazda – Karcag város alpolgármestere – „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programban való részvételre hívja fel Magyarország valamennyi településének Önkormányzatait/Intézményeit/Civil szervezeteit/Közösségeit.

A program célja A program célja az, hogy minél többen műveljenek konyhakertet és az a tudás, amely eddig évszázadok során összegyűlt, tovább öröklődhessen a generációk között. Szeretnék, ha minél több településen lefolytatnák a helyi versenyt és összegyűjtenék mindazokat a kertművelőket, akik még e tudáskincs birtokában vannak, őrzik mindazt, amit nagyszüleiktől tanultak, vagy olyan technikákat alkalmaznak, amelyel egészséges, szép zöldségek-gyümölcsök termesztésére képesek kertjeikben.

Ezúton csatlakozásra hívják mindazon határon innen és határon túl lévő összes település önkormányzatát, intézményét, civil szervezetét, közösségét, akár magánszemélyét, akik kedvet és erőt éreznek magukban ahhoz, hogy részesei legyenek ennek a programnak: településükön meghirdessék „A legszebb konyhakertek” versenyt, összegyűjtsék és lezsűrizzék a kerteket, majd a kategóriák első helyezettjei közül a legszebbeket jelöljék Magyarország legszebb konyhakertje országos díjra.

Céljuk:
 A kertművelő ember megbecsülése
 A kertművelés hagyományainak megőrzése, fenntartása, népszerűsítése
 A díszkertek ágyásaiba visszavinni, bejuttatni a konyhakerti növényeket.
 Az öröklődő tudás összegyűjtése, visszatanítása
 Gyerekeinknek megadni azt a tudást, amellyel képesek lehetnek önfenntartásra
 Unokáink is megismerjék milyen a frissen szedett zöldség és gyümölcs zamata
 Egészséges, friss zöldség/gyümölcs fogyasztásának népszerűsítése.

Csatlakozási lehetőség az országos programhoz: Szándéknyilatkozat kitöltésével, mely a Tájékoztató anyagokkal együtt letölthető a www.alegszebbkonyhakertek.hu honlap 2016. Csatlakozás aloldalról.

Az elmúlt években a települési verseny szervezését Önkormányzatok, Civil szervezetek, Kertbarát Körök, LEADER HACS-ok, IKSZT-ek, Óvodák, Iskolák, Lakóközösségek, Szövetkezetek, Református egyházközségek, Katolikus plébániák, Közösségek és néhány településen magánszemélyek vállalták magukra.

2015. évben 234 település közel 8000 kertművelője vett részt a programban.

Csatlakozási határidő: 2016. február 29.

(forrás: http://www.alegszebbkonyhakertek.hu/)