A 2014-2020. közötti új EU pénzügyi ciklus egyik erdészeti szakmai újdonsága, hogy a támogatott körbe kerültek a rövidített vágásfordulójú, intenzív kezelésű NNY és akác iparifa ültetvények.

Erről az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) számolt be.

Magyarországon nem ismeretlen a kutatók körében a technológia, de az ismeretek átadása még váratott magára a főleg nem szakemberekből álló termelői körnek. Hiánypótló rendezvényként a MERD Nyíregyházán, 2015. szeptember 30-án, mintegy 140 fő résztvevővel szervezett tárgyköri szakmai napot a  NNY ültetvények technológiai és gazdasági elemzéséről. Az akác ültetvények hasonló elemzése még folyamatban van, 2016. első negyedévében várható a publikáció.

Másik most zárult és figyelemre érdemes tematikai fejlesztést, valamint eredményt hozó kutatás a rudas és lábas erdőkben keletkezett vad hántáskár szakmai és pénzügyi értékelése tárgykörrel foglalkozik. Az ERTI a jelenség gazdasági kihatásait a Bakonyerdő Zrt-vel közösen a magas kőris fafajnál vizsgálta.

Mindkét szakanyag gazdasági elemzései aktuális időponti, helyi, vagy átlagos pénzügyi mutatókat tartalmaznak. Csak általános tájékozódásra alkalmasak ezek az ár és költségszintek. Egyedi esetekben, piaci mozgások miatt, vagy az idő előre haladtával módosulhatnak.

Az elemzések itt olvashatók:
http://www.erti.hu/images/erti/Friss/Okonomia_NNY_eloads_Nyiregyhaza.pdf 
http://www.erti.hu/images/erti/Friss/Szakvelemeny_Bakonyerdo.pdf

(forrás: nak.hu)