A kormány az agrár-környezetgazdálkodási programot egy újabb, 40 milliárd forintos felhívással egészíti ki, mivel voltak olyan célterületek az első körben, amelyeknél a megítélt támogatás aránytalanul oszlott el.

Mindezt Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára nyilatkozta a Magyar Időknek.

A környezetvédelmi szempontok alapján gazdálkodó kertészetek 15 milliárd, míg az állattartók 25 milliárd forintos keretből nyerhetnek forrást.
A kertészeteknek szánt új Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázatot még a nyáron meghirdethetik, ugyanis a cél az, hogy az év vége előtt kézhez kapják a nyertesek a támogatói okiratokat.

2017 és 2021 között biztosít forásokat a mintegy 15 milliárd forint keretösszeggel tervezett felhívás azon termelőknek, akik vállalják, hogy környezetvédelmi szempontok szerint gazdálkodnak majd.

Kis Miklós Zsolt elmondta a lapnak, hogy azért van szükség az újabb kör meghirdetésére, mivel országos szinten nagyon egyenlőtlenül oszlott el a megítélt támogatás a 2016-ban indult programban. A kertészetek esetében például 4209-en nyertek a 7779 igénylőből, vagyis a pályázók több mint 54 százaléka hozzájutott a támogatáshoz.

Azonban míg az almatermelők 80 százaléka nyert Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, csak a gyümölcstermesztők, illetve a szőlősgazdák negyede járt sikerrel az alföldi régiókban, köztük Heves, Csongrád és Bács-Kiskun megyében. Ennek oka, hogy vannak olyan régiói az országnak, amelyek hátránnyal pályáztak az objektív területi kritériumok miatt, ugyanis ültetvényük nem kiemelten védett, Natura 2000-es területen van, vagy a talaj nem nitrátérzékeny, amiért pluszpont járt.

Az államtitkár az újságnak megjegyezte, hogy az új pályázat elindításával ezeket az anomáliákat szeretnék kiküszöbölni, a kiválasztási kritériumokat is ehhez igazítva.

Mint a Magyar Idők írja, megkezdődött az egyeztetés a pályázat feltételeiről az Európai Bizottság és a hazai szakértők között. Emellett az állattartóknak szánt, 25 milliárd forintos keretösszegű AKG felhívásról is folynak a tárgyalások. A tavaly meghirdetett és az idén elbírált környezetgazdálkodási pályázaton szintén több olyan gazdaság nem tudott támogatáshoz jutni, amelyek jelentős állatállománnyal rendelkeznek. Ezért a tervek szerint úgy fogják meghirdetni az állattartásra szánt 25 milliárd forintot, hogy csak azok nyerhessenek, akiknek jelentős állatállományuk van. Ehhez igazítják majd a pályázati kiírást és a pontozási kritériumrendszert is.

(Forrás: nak.hu, Magyar Idők)