A kiemelkedő gazdasági eredményeknek és a szigorú költségvetési politikának köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy jelentős, 18 milliárd forintos többletforrással támogassa az önkormányzatok munkáját a magyar kormány.

Erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter számolt be.

A Bús Balázs III. kerületi polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy a kormány tavaly év végi döntésének értelmében az óbuda-békásmegyeri beruházások megvalósítására közel 1,6 milliárd forintot biztosított. Ebből az összegből folytatódhat a Heltai Jenő téri piac újjáépítése és a Váradi utca meghosszabbítása, támogatható az Árpád Gimnázium nyílászáróinak cseréje és elindulhat a III. Kerületi Torna és Vívó Egylet létesítményeinek megújítását célzó beruházás is.

A kerület országgyűlési képviselője beszámolt arról is, hogy a kormány egy korábbi döntése értelmében a Kiscelli Múzeum felújítására 317,5 millió forintot fordíthatnak. A tárcavezető megemlített két másik budai fejlesztést is 200 millió forintot biztosított a kabinet a II. kerületi Szent Ferenc kórház bővítésére, a és 450 millió forintot a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély felújításának befejezésére.

Varga Mihály hozzátette, hogy a kormány legfőbb célkitűzése a kiszámíthatóság és a hiány nélküli gazdálkodás fiskális feltételeinek megteremtése volt az önkormányzatok működését ellehetetlenítő, 1370 milliárd forintnyi adósság átvállalásával.

A decemberi kormányzati döntéssel kapcsolatban a szakminiszter elmondta, hogy 135 magyarországi település támogatására 18 milliárd forintot csoportosítottak át. A helyhatóságok a kétmilliótól kétmilliárd forintig terjedő pluszpénzből egyebek mellett utak építését, közintézmények, járdák felújítását, további beruházások önrészét és a hitelkiváltást fedezik.

A tárcavezető a fővárosi önkormányzatnak juttatott támogatásokról is említést tett. A kormány 222,4 milliárd forintot fordított a kötelezően ellátandó helyi közösségi feladatokra 2010 óta. Budapest 217,7 milliárd forintos adósságának átvállalása mellett tavaly átvette az állam a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) 52,3 milliárd forintos adósságát is. A kormány az M3-as metró járműfelújításához szükséges 60 milliárd forintos hitelfelvételhez kezességet biztosított, valamint elektromos buszok beszerzéséhez 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)