Tegnap óta lehet beadni a pályázati kérelmeket a társadalmi célú vállalkozások ösztönzésére, valamint az infokommunikációs és távközlési startup vállalkozások piacra lépését segítő szakértői hálózat kialakításának támogatására.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében jelent meg a két pályázati felhívás, együttesen 3,8 milliárd forint keretösszeggel.

Erről  Rákossy Balázs, a tárca európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára tájékoztatta az MTI-t.

1,3 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a társadalmi vállalkozások ösztönzésére és támogatására. A felhívás keretében megvalósuló fejlesztések a társadalmi célú vállalkozásoknak az üzleti modellfejlesztésükhöz szakmai tanácsadást, valamint szakmai szempontok alapján kiválasztott szervezetek esetében mentorálást biztosítanak és hálózatosodásukat segítik elő.

Társadalmi vállalkozásnak tekinthetők azok a nonprofit és civil szervezetek, amelyeknek társadalmi célkitűzéseik mellett üzleti területen megvalósítható célkitűzéseik is vannak, és gazdálkodásuk eredményét a társadalmi cél érdekében visszaforgatják.

A kormány az Országos Foglalkoztatási Közhasznú NKft. és az IFKA Közhasznú NKft. együttműködésével tervezi megvalósítani a programot, a két szervezet a támogatási kérelmet hétfőtől nyújthatja be konzorciumi formában.

Az államtitkár ismertette, hogy a kiírás célja a már működő szervezetek bázisán új társadalmi célú vállalkozások létrehozásának segítése, illetve a már működő társadalmi vállalkozások ösztönzése és megerősítése piacképes termékek és szolgáltatások előállításával, tartós foglalkoztatási lehetőségek létrehozása érdekében.

2,5 milliárd forint áll rendelkezésre az infokommunikációs és távközlési (ikt) startup cégek nemzetközi piacra lépését segítő szakértői, mentori hálózat kialakítására.
Rákossy Balázs fontosnak nevezte a hazai ikt startup, mikro- és kisvállalkozások nemzetközi piaci kapcsolatainak erősítését, és az innovációs fázis utáni piaci bevezetését, termékfejlesztését és a piacra vitel ösztönzését.

A felhívás közvetlen címzettje a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, amelynek programja hozzájárul a kevésbé fejlett régiókban működő infokommunikációs startup vállalkozások tudásának és kapcsolatainak fejlesztéséhez, valamint ezen keresztül az ikt-szektor versenyképességének javulásához.

A projekt megvalósításában a mentoroknak kiemelt szerepe lesz, akik tevékenységükkel helyi szinten segítik a vállalkozások nemzetközi piacra lépését, befektetéshez jutását, a működésük során felmerülő akadályok feltérképezését és azok elhárítását.

(forrás. kormany.hu, MTI)