Bővült az idei költségvetés mozgástere a kedvező gazdasági környezetnek és az eredményes gazdaságpolitikai intézkedéseknek köszönhetően.

A kormány célja, hogy mindenki megtapasztalhassa ennek kézzel fogható eredményeit. Számos terület részesülhet pluszforrásban a költségvetési stabilitás megőrzése mellett.

Az idei költségvetést változatlanul a kiszámíthatóság és a tervezhetőség jellemzi. Az elmúlt hónapok kedvező gazdasági folyamatai jelzik, hogy a korábban tervezettekhez képest jelentős többletbevétellel számolhat a büdzsé. A pénzforgalmi hiány és az uniós módszertan szerinti hiánycél tartása mellett biztosít a kormány közel 500 milliárdos többletforrást – többek között – az oktatásra (91,6 milliárd), külön a szakképzés és felnőttképzés támogatására (17,7 milliárd), az otthonteremtési elősegítésére (50 milliárd), valamint a Modern Városok Programban foglalt (50 milliárd), illetve számos egyéb (pl. infrastrukturális) fejlesztés megvalósítására.

Az év hátra lévő részében előre nem látható kiadásokra és kockázatokra tekintettel a tartalékokat (Országvédelmi Alap, Rendkívüli kormányzati intézkedések) 30 milliárd forinttal emeli meg a kormány. Emellett külön támogatást kapnak az adósságkonszolidációban korábban nem részesült önkormányzatok (12,2 milliárd) is.

A főbb makrogazdasági mutatók változatlanok maradnak. A kormány továbbra is 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2 százalékos költségvetési hiánnyal számol.
Az eljárási garanciák betartása mellett a kormány megküldte a törvényjavaslatot a Költségvetési Tanácsnak. A tervezett módosításokkal szemben a szervezet nem emelt kifogást.

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)