Két új pályázaton, a Széchenyi 2020-as kiírás keretében juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz vidéki társasházak és lakásszövetkezetek április végétől.

Erre a Házfórum.hu szakmai portál csütörtöki közleményében hívta fel a figyelmet.

Kiemelték, hogy a pályázatok célja az épületek lakó- és közösségi funkcióinak erősítése, a vidéki és a pest megyei leszakadó települések felzárkóztatása az épületek energetikai, közösségi és szociális jellegű rehabilitációjával. A pályázatok területi korlátozása mellett fontos kitétel, hogy csak a helyi önkormányzat konzorciumi partnereiként vehetnek részt hogy a társasházak és lakásszövetkezetek.

A „Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés” című pályázat kizárólag a vidéki – Budapest agglomerációján kívüli – települések számára nyitott. Három célterületen kínál támogatást, melyek az épületek energetikai fejlesztését szolgáló külső és belső korszerűsítések, a településképet meghatározó épületek külső felújítása, a közösségi terek és szolgáltató központok felújítása.

A 26,88 milliárdos keretösszegből 50 millió forint a maximális támogatási összeg, a legmagasabb támogatási intenzitás pedig 95 százalék. Az önkormányzatok 2018. április 20-ig adhatják le a támogatási kérelmeket.

A másik, április 29-ével induló „A leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Pest megyében” című felhívás célja az alacsony iskolázottsággal és magas munkanélküliséggel küzdő településrészek integrált szociális jellegű rehabilitációja.

A pályázat az épületek és környékük lakhatóbbá tételét, az épületek szociális és közösségi funkcióinak erősítését segíti majd 1300 millió forintos keretéből. Csak pest megyei társasházak és lakásszövetkezetek indulhatnak a 2016. június 27-ével záruló pályázaton Budapest és Érd kivételével. Ezen belül a leszakadó, illetve leszakadással veszélyeztetett városrészek részesülhetnek támogatásban.

(forrás: profitline.hu)