Azzal a pályázattal, amelyet június elején írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Hajléktalanokért Közalapítvány a hajléktalan-ellátásban a téli krízisidőszakra megkezdődött a felkészülés.

Az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten közölte, hogy a felkészülés megkezdődött a téli krízisidőszakra a hajléktalan-ellátásban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Hajléktalanokért Közalapítvány által június elején kiírt pályázattal

Czibere Károly elmondta, hogy a pályázat célja, a hajléktalanokat ellátó intézmények és szervezetek finanszírozását segítse, elsősorban télen, hogy közterületen élni, aludni senki ne kényszerüljön. A hajléktalanszállókon átlagosan 9500 hely áll rendelkezésre éves szinten az országban, ezt ahogy tavaly is, az idén télen is 1500-zal bővítik majd.

Hozzátette, hogy 83 utcai szolgálat is működik az országban, amelyek az „elsődleges védelmi vonalat” képezik, illetve rendelkezésre áll 7500 nappali melegedő is.

Elmondta még, hogy az ellátáshoz szükséges eszközök beszerezhetők majd az a pályázaton elnyert pénzből, és a diszpécserközpontok szerepét is megerősítik. Úgy fogalmazott az utóbbiakkal kapcsolatban, hogy a a hajléktalanellátás „tengelyét” a diszpécserszolgálatok jelentik, hiszen a jelzések hozzájuk futnak be, ők végzik a kapacitásfelmérést, és szervezik a szolgáltatásokat.

Kiemelte az újdonságok közül az úgynevezett befogadó szálláshelyek kialakítását, amelyek biztosítják majd a legrosszabb fizikális-mentális állapotban élő, mintegy 100-150 hajléktalan diagnózis alapú ellátását, tehát nem csak a lakhatási problémát orvosolják, hanem ezeken a szállások speciális egészségügyi és pszichiátriai kezelést is nyújtanak..

Azok a programok szerepét hangsúlyozta a további fejlesztések közül, amelyek a hajléktalanoknak a továbblépésben segíthetnek, vagyis a lakhatási és foglalkoztatási esélyeiket növelik.

Beszélt még arról a nemrég elfogadott költségvetési módosításról is, amely megszüntette a támogatások párhuzamos igénybevételének tilalmát egyes szolgáltatások esetében. Eddig például az éjszakai és az átmeneti szálláshelyeket nem lehetett párhuzamosan igénybe venni. Többletfinanszírozásra van szükség a változtatáshoz, amelyet biztosítanak visszamenőleg is ez év január elsejéig.

Augusztus végén vagy szeptember elején várható a pályázatok elbírálása, és a szervezetek októberben pedig már hozzá is juthatnak a támogatáshoz. Idén hajléktalan-ellátásra összesen 8,5-9 milliárd forintot szán a kormány.

Azt is elmondta az államtitkár, hogy pontosan azokat a tényezőket csökkentették a rezsicsökkentés és a devizahitelesek mentésére hozott intézkedések, amelyek a lakhatás elvesztéséhez vezethetnek, tehát a hajléktalanná válás megelőzését is szolgálják ezek a kormányzati programok.

(forrás: kormany.hu, MTI)