A turisztikai ágazatnak mintegy 230 milliárd forint támogatás jut a mostani európai uniós fejlesztési ciklusban, 2014 és 2020 között.

A Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes helyettes államtitkára pénteken Hévízen arról számolt be, hogy mintegy 230 milliárd forint támogatás jut a turisztikai ágazatnak a mostani európai uniós fejlesztési ciklusban, 2014 és 2020 között, de az ágazat szereplői egyéb gazdasági célokra további milliárdokra is pályázhatnak.

A csaknem félmilliárd forintos beruházással, 160 millió forintos uniós támogatással felújított Hotel Európa Fit fejlesztéseinek avatásán vett részt Ruszinkó Ádám. Itt arról is beszélt, hogy kedvezményes kamatozású uniós források váltják fel az eddigi vissza nem térítendő támogatásokat. Az önkormányzatok pedig továbbra is nyerhetnek majd vissza nem térítendő támogatásokat  gyógyhelyek, turisztikai központok esztétikai és infrastrukturális beruházásaira.

Kitért arra is, hogy a hazai turisztikai ágazat számára 2013 után 2014 is rendkívül sikeres volt, a nemzetgazdaság egészénél is nagyobb növekedést mutatott. Ebben Hévíznek kiemelt szerepe van, ahol Budapest után a második legtöbb, összesen csaknem 1,1 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Hangsúlyozta, hogy 13 beruházás nyert összesen 1,4 milliárd forint európai uniós támogatást a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési időszakban a városban, s ezek az önerővel együttesen közel 4 milliárd forint értékű beruházás megvalósulását segítették. A városvezetés és a turisztikai szolgáltatók példaértékű együttműködésének is szerepe volt ebben, amely a versenyképesség egyik fontos tényezője ma a minőségi kínálat mellett.

Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő felidézte, hogy egyetlen turisztikai attrakció sem valósult meg a Nyugat-Balaton térségében 2010-ig európai uniós támogatásból, de a Nyugat-dunántúli Operatív Program 2010 után már 2,4 milliárd forint pályázati forrást és további 800 millió forintos tartalék keretet biztosított kifejezetten erre a célra. Azért is szükség volt ezekre a forrásokra, mert például Hévíznek versenytársnak leginkább az osztrák, szlovén, horvát turisztikai beruházások számítanak.

Papp Gábor polgármester (Fidesz-KDNP) ugyanakkor azt emelte ki, hogy megköveteli a folyamatos megújulást az egészség- és gyógyturisztikai ipar, mely fontos a város számára is. Ennek eredménye az is, hogy csütörtökön hungarikummá nyilvánították a hévízi gyógytavat és az itt folyó tradicionális gyógyászatot.

Könyid László vezérigazgató a közel félmilliárd forint értékű szálloda beruházás részleteiről elmondta, hogy bő egy év alatt egyebek közt minden vizes részleget felújítottak a csaknem 200 dolgozót foglalkoztató hotelben. A 234 szobás szálloda valamennyi fürdőszobájának és vizes helyiségének burkolatait, berendezését kicserélték, továbbá a fürdőrészlegben a járófelületek és a medencék teljes burkolatát is, emellett felszereltek új légtechnikai berendezéseket.

(forrás: kormany.hu, MTI)