A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Éves Fejlesztési Keretének (ÉFK) módosítását a kormány elfogadta.

Így a keretösszeg  74 milliárd forinttal emelkedett és  több mint 900 milliárd forint uniós fejlesztési forrás, a teljes 2700 milliárd forintos GINOP keret egyharmada érhető el és pályázható 2015. december 31-ig.

Minderről Rákossy Balázs, Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára tájékoztatta az MTI-t közleményben.

Hozzátette, hogy intenzív lesz az őszi-téli periódus az új keret alapján, még mintegy 30 pályázati felhívás jelenik meg közel 400 milliárd forint értékben a GINOP-ban.

Véleménye  szerint a változtatások okai között szerepel, hogy igazodva a piaci igényekhez, a kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I)  típusú felhívások a tervezettnél korábban jelennek meg, és  ezek a jövő évi uniós források kifizetésének felgyorsítását nagyban segítik.

Hangsúlyozta, hogy 34 milliárd forintra emelkedik a népszerű, mikro-, kis-és középvállalkozásoknak (kkv) szóló, termelési kapacitásbővítő típusú felhívások kerete, és ez biztosítja, hogy megítélhető legyen a támogatás minden, formailag és tartalmilag megfelelő projektnek.

A keret 20-ról 40 milliárd forintra emelkedik a jelenleg is futó, a kkv-k kapacitásbővítő beruházásainak támogatására irányuló felhívásnál. A tájékoztatás szerint elsősorban a nagyobb gazdasági felzárkózást igénylő Szabad Vállalkozási Zónákban lesz felhasználható a növekmény.

Ismertette, hogy a módosításokat indokolta az is, hogy az idén csak a pénzügyi közvetítők kiválasztásával kapcsolatos felhívások tudnak megjelenni, a kombinált termékek (hitel+támogatás típusú) csak 2016-ban, a pénzügyi eszközökkel kapcsolatos uniós szabályozási késedelem miatt.

A módosítással 52 felhívással számolhatunk a tervezett 68 helyett,  de megnő ezek keretösszege 74 milliárd forinttal, így 828,04 milliárd forint helyett 902,48 milliárd forint lesz.

Emlékeztetett, hogy eddig 22 pályázati felhívás jelent meg a GINOP keretében, ezek elérhető forráskerete 541 milliárd forint. A kormány korábbi döntése értelében a megjelenő felhívásokon keresztül a teljes keretösszeg, vagyis a 2700 milliárd forint áll majd rendelkezésre 2017 június végéig.

A magyar gazdaság jövőbeni növekedéséhez, a foglalkoztatás bővítéséhez jelentősen hozzájárulnak ezek a fejlesztési források

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium, MTI)