A pályázók forráshoz jutását segítik azon 2016. május 5-én megjelent módosítások, amelyek az állattartó telepek korszerűsítését támogató felhívásokban jelentek meg.

A korábban közölt határidő módosítás mellett többek között változtak a termelői csoportokra és a termelői szervezetekre vonatkozó jogosultsági feltételek.

A Miniszterelnökség mind az öt felhívás esetében fontosnak tartja, hogy lehetőséget biztosítson az állattartók számára arra, hogy pályázatukat termelői csoport, illetve szervezet formájában nyújthassák be. Ennek érdekében az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések során a Miniszterelnökség elérte, hogy egyszerűbbé váljon a termelői csoportok és a termelői szervezetek számára a jogosultsági feltételek teljesítése. A termelői csoportok és termelői szervezetek esetén a mezőgazdasági árbevételre vonatkozó feltételt a tagok összeszámított árbevételével kell elérni, míg a 6000 EUR STÉ elérését a tagok legalább felének kell teljesíteni

Fontos változás az öt felhívás esetében továbbá, hogy az üzemen belüli anyagmozgatásra, illetve a vagyonvédelem gépeire maximálisan igényelhető támogatási összeget 10 millió forintra, a termény-, illetve takarmánytárolók kialakítására igényelhető forrást pedig 50 millió forintra növelte a Miniszterelnökség. Könnyebbséget jelent a pályázóknak azon módosítás is, melynek eredményeképpen nem szükséges elvi vízjogi engedélyt benyújtaniuk a támogatási kérelmeik mellékleteként.

Módosítás történt a Juh- és kecsketartó telepek korszerűsítését támogató pályázati felhívásban is, melynek köszönhetően az elérhető maximális támogatási összeg egyéni projekt esetén 50 millió forintra, a kollektív projekt esetén 100 millió forintra emelkedett.

A Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése című pályázati felhívás keretében pedig a Miniszterelnökség lehetőséget ad önjáró- silózó, szecskázó és kaszáló gépek beszerzésére nettó 50 millió forintos támogatási határig.

A Miniszterelnökség felhívja a pályázók figyelmét, hogy kérelmeiket körültekintően, a változásokat figyelembe véve készítsék el. A részletekről a www.szechenyi2020.hu weboldalon tájékozódhatnak az érintettek.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)